Τα 6 πιο όμορφα ρετρό ζαχαροπλαστεία της Αθήνας
Για να ταξιδέψεις σε μιαν άλλη εποχή!
Γράφει η MATINA KONTOY Δημοσίευση 13/6/2024 | 16:28
Μπορεί να εκσυχρονιζόμαστε, να κάνουμε τεχνολογικά άλματα, να αποκτούμε πιο μοντέρνους τρόπους ζωής αλλά η νοσταλγία είναι κατά κάποιο τρόπο κομμάτι του dna μας. Πόσο μάλλον όταν αυτή πηγάζει από τη γεύση.
Μία αίσθηση που όμως μπορεί να ξεδιπλώσει συναισθήματα και μνήμες. Στην Αθήνα του σήμερα υπάρχουν ακόμα εκείνα τα ζαχαροπλαστεία, που ακόμα και αν πέρασαν δεκαετίες, σε πολλές περιπτώσεις και αιώνας, είναι ακόμα εδώ για να φέρνουν κάτι από τα παλιά και να αποδεικνύουν πως το νόστιμο είναι πάντα διαχρονικό!
Βάρσος
View this post on Instagram
Μια ιστορία που μετρά πάνω από 130 χρόνια! Ένα σικ ζαχαροπλαστείο, που φημίζεται για τα παραδοσιακά προϊόντα με αγνές πρώτες ύλες, χωρίς βελτιωτικά, χημικά ή συντηρητικά. Οι επιλογές πολλές, από τσουρέκι, κρουασάν, πάστες, τούρτες και παγωτά μέχρι σιροπιαστά, μαρέγγες, κρέμες και ρυζόγαλα. Δεν είναι τυχαία ότι η εφημερίδα ‘The New York Times’ πρότεινε τον Βάρσο ως ένα από τα 5 καλύτερα μέρη στα οποία πρέπει να επισκεφτεί κάποιος στην Αθήνα. Όσα κι αν έχουν αλλάξει, κάποιες αξίες μένουν σταθερές και ο… αγέραστος Βάρσος μοιάζει να είναι μία από αυτές!
Κασσαβέτη 5, Κηφισιά
Αφοί Ασημακόπουλοι
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το παλαιότερο γαλακτοπωλείο της Αθήνας ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1915. Τέσσερα αδέλφια, ο Ηρακλής, ο Δημήτρης, ο Βασίλης και ο Νίκος κατεβαίνουν με τα πόδια στην Αθήνα από ένα ορεινό χωριό των Βαρδουσίων, το Διχώρι του νομού Φωκίδος και πιάνουν δουλειά στο γαλατάδικο του θείου τους, στα Εξάρχεια, και κάνουν διανομές με το ποδήλατο. 15 χρόνια μετά, το 1930, τα αδέλφια, αγοράζουν την επιχείρηση αρχίζοντας να λειτουργούν ως ζαχαροπλαστείο. Το 1980 τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει η δεύτερη γενιά, ο Δημήτρης και ο Θανάσης, παιδιά του Βασίλη Ασημακόπουλου. Κατασκευάζεται και εξοπλίζεται ένα από τα πιο σύγχρονα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και γαλακτοκομίας της Αθήνας, πάντα στην ίδια θέση στη Χαριλάου Τρικούπη 82. Σήμερα, οι Ασημακόπουλοι, πιστοί στην ιστορία τους, προμηθεύονται γάλα απευθείας από κτηνοτρόφους από τα Σπάτα και το Μαρκόπουλο, και παράγουν μόνοι τους τα βούτυρα που χρησιμοποιούν στα γλυκά τους. Τα σοκολατάκια με τα βύσσινα, που μένουν βουτηγμένα για δύο μήνες σε βαρέλι με κονιάκ, οι πραλίνες, τα μυρωδάτα τσουρέκια, οι σοκολατίνες και οι πάστες αμυγδάλου είναι μερικές μόνο από τις επιτυχίες τους συν τα παλιά και all time classic γιαούρτια, ρυζόγαλα και κρέμες.
Χαρ. Τρικούπη 82, Αθήνα
Αριστοκρατικόν
View this post on Instagram
Λειτουργεί από το 1928 και μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Ο προπάππους του σημερινού ιδιοκτήτη, Παναγιώτης Καρράς, άφησε το χωριό του στα Ιωάννινα, για να έρθει στην Αθήνα και να δουλέψει σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία της πόλης. Το ‘28 ανοίγει το δικό του ζαχαροπλαστείο, στον αριθμό 2 της Βουκουρεστίου. Από τότε και τα επόμενα χρόνια άλλαξε τόπους, πρώτα μεταφέρθηκε λίγο παραπέρα στον ίδιο δρόμο, μετά στην Καραγιώργη Σερβίας και μετά στην οδό Βουλής, στην άκρη της Στοάς Μπολάνη. Πλέον, έχει περάσει στα χέρια της τέταρτης γενιάς της οικογένειας Μπιτσόπουλου και μπορεί να βρει κανείς μια τεράστια ποικιλία από σοκολατάκια. Οι Γκρέις Κέλι, Μαρία Κάλλας, Τζάκι Κένεντι και άλλοι διάσημοι έχουν περάσει από εκεί!
Βουλής 7, Αθήνα
Χαρά
View this post on Instagram
Δεν είναι μόνο η ιστορία του, οι αυθεντικές του γεύσεις και οι μυρωδιές από τα πλούσια καϊμάκια, τα φρέσκα γάλατα και τα αρωματικά βούτυρα. Στη Χαρά, θα θαυμάσεις την αναλλοίωτη ρετρό ατμόσφαιρα 50 χρόνων. Από το 1969 στο πασίγνωστο αυτό ζαχαροπλαστείο της πόλης, εναλλάσσονται οι γενιές χωρίς να διαταράσσουν την ισορροπία του.
Πατησίων 339 Γ, Αθήνα
Η Στάνη
View this post on Instagram
Η Στάνη είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά γαλακτοπωλεία της πόλης. Εκτός από τις κρέμες, το ρυζόγαλο, το ανθόγαλα με μέλι και το θεϊκό βούτυρο -που πρέπει να πάρεις και για το σπίτι-, αλλά και το πρόβειο γιαούρτι με την πέτσα, έχουν και υπέροχο γαλακτομπούρεκο, καρυδένιο μπακλαβά, κανταΐφι και λουκουμάδες.
Μ. Κοτοπούλη 10, Αθήνα
Κοσμικόν
View this post on Instagram
Για γαλακτομπούρεκο δεν έχεις να σκεφτείς και πολύ. Το Κοσμικόν κρατάει τα σκήπτρα άλλωστε και 63 χρόνια. Μια ιστορία πολλών ετών με σπουδαία φήμη, για το μοναδικό γαλακτομπούρεκο που φτιάχνεται κάθε μέρα ολόφρεσκο, με χειροποίητο φύλλο και βούτυρο γάλακτος.
Γλυφάδα, Αγ. Παρασκευή, Π. Φάληρο, Αγ. Μαρίνα, Αγ. Ελευθέριος, Αγ. Νικόλαος