E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η χώρα που προσπαθεί να καταπολεμήσει τον υπερτουρισμό με περπάτημα

Οι πόλεις της υποφέρουν από τους τουρίστες

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 18/6/2024 | 00:03

Η χώρα που προσπαθεί να καταπολεμήσει τον υπερτουρισμό με περπάτημα
Φωτογραφία από Nextvoyage

H Πορτογαλία προτείνει ως εναλλακτικό τουρισμό το μεγαλύτερο μονοπάτι πεζοπορίας στον κόσμο για την καταπολέμηση του υπερτουρισμού

Τα τουριστικά σημεία ενδιαφέροντος της Πορτογαλίας είναι κατακλυσμένα από επισκέπτες.

Ο υπερτουρισμός είναι ένα μόνιμο πρόβλημα πλέον στην Πορτογαλία, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Λισαβόνα, το Πόρτο και η περιοχή του Αλγκάρβε. Η εισροή τουριστών, ειδικά κατά τις περιόδους αιχμής, έχει δημιουργήσει γκρίνιες αλλά και σημαντική πίεση στις υποδομές, τις τοπικές κοινωνίες και τους φυσικούς πόρους.

Ηχορύπανση, πίεση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και υψηλότερο κόστος διαβίωσης είναι το αποτέλεσμα για τους κατοίκους λόγω του πολλαπλασιασμού των βραχυχρόνιων ενοικίων. Το Πόρτο αντιμετωπίζει παρόμοια θέματα, στο ιστορικό του κέντρο, επηρεάζοντας την ποιότητα ζωής των ντόπιων.

Φωτογραφία από Tom Swinnen

Στο Αλγκάρβε, οι παράκτιες πόλεις και οι παραλίες έχουν δει μια έκρηξη επισκεπτών, επηρεάζοντας τα εύθραυστα οικοσυστήματα και τις τοπικές επιχειρήσεις. Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες προκύπτουν από την αυξημένη παραγωγή αποβλήτων και τις πιέσεις στους υδάτινους πόρους κατά τις ξηρές περιόδους.

Ένα νέο μονοπάτι πεζοπορίας στοχεύει στην αποκατάσταση της ισορροπίας, ή τουλάχιστον η κυβέρνηση θέλει να το προσπαθήσει!

Τα σχέδια για τη δημιουργία της μεγαλύτερης κυκλικής διαδρομής πεζοπορίας στον κόσμο, της μήκους 3.000 χιλιομέτρων Palmilhar Portugal είναι σε εξέλιξη και έχουν ως σκοπό την ενθάρρυνση των τουριστών να βγουν από την πεπατημένη και μακριά από γνωστούς προορισμούς όπως η Λισαβόνα και το Αλγκάρβε. Έτσι αντί για αυτα τα σημεια οποιος κάνει τη συγκεκριμένη διαδρομή θα διασχίσει τελικά 100 λιγότερο γνωστά σημεία ομορφιάς πάνω, κάτω και σε ολόκληρη τη χώρα.

Το πρώτο τμήμα της διαδρομής θα ξεκινήσει από το μικροσκοπικό χωριο Alenquer, ακριβώς βόρεια της Λισαβόνας, αυτόν τον Ιούλιο. Το επόμενο τμήμα θα δημιουργηθεί στο παράκτιο Alentejo στη νότια Πορτογαλία, ακολουθούμενο από το ορεινό Trás-os-Montes στα βόρεια, με 15 διαδρομές να αναμένεται να ανοίξουν μέχρι το τέλος του έτους και το μονοπάτι να ολοκληρωθεί εντός τριών ετών.

Η διαδρομή «360 μοιρών» είναι το πνευματικό τέκνο του λάτρη της πεζοπορίας και συμβούλου σχεδιασμού επικοινωνίας Ricardo Bernardes, ο οποίος ελπίζει ότι αυτή η ιδέα θα «απλώσει κατά κάποιον τρόπο τον τουρισμό σε μέρη της Πορτογαλίας που επί του παρόντος είναι ελάχιστα γνωστά».

Φωτογραφία από Lisa Fotios

Αν και δεν θα είναι το μεγαλύτερο μονοπάτι στον κόσμο - αυτή η τιμή πηγαίνει στο Great Trail του Καναδά μήκους 24.000 χιλιομέτρων - το Palmilhar Portugal θα είναι ο μεγαλύτερος κυκλικός περίπατος στον κόσμο. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ερευνητές αποκάλυψαν: Τι όνειρα βλέπουν τα σκυλιά;

Pets 08.09.2024
Μάθε τι βλέπει ο σκύλος σου στον ύπνο του

Τι να προσθέσεις στη διατροφή σου, αν θες να χάσεις βάρος

Body+Mind 08.09.2024
Νέα έρευνα αποθεώνει αυτήν την ευεργετική τροφή

Γιατί και πώς εμφανίζεται η ψαλίδα στα μαλλιά μας

Body+Mind 08.09.2024
Η απλή μέθοδος για να την προλάβεις

3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον σύντροφό σας πριν συζήσετε

Σχέσεις 08.09.2024
Είναι μια πραγματικά ευχάριστη στιγμή, αλλά είναι επίσης μια πολύ σημαντική

Μπορεί τελικά η διατροφή να σου προκαλέσει ακμή;

Body+Mind Χτες
Αν και η διατροφή δεν είναι η μοναδική αιτία της ακμής, οι επιλογές που κάνουμε μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση του δέρματός μας.

Μια βιβλιοθήκη μέσα στο δάσος, σε υψόμετρο 1300 μέτρων

Ταξίδια Χτες
Η Biblioteca del Lupo δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλιοπωλείο

Τα πιο όμορφα λουλούδια που ανθίζουν το Σεπτέμβριο

Σπίτι Χτες
Για να γεμίσεις το χώρο σου με υπέροχα χρώματα!

Κακοσμία στόματος: Τροφές που την προκαλούν

Body+Mind Χτες
Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις

Ευχάριστα νέα για όσους έχουν φαλάκρα

Body+Mind Χτες
Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια σπουδαία ανακάλυψη

Οι 5 πιο συχνές φράσεις των γονέων που πληγώνουν ένα παιδί

Family Χτες
Μπορεί να φαίνονται «αθώες» αλλά δεν είναι