5 αηδιαστικά φαγητά που άλλες χώρες τα λατρεύουν
Αυτά που εσένα σε αηδιάζουν, για άλλους είναι λιχουδιές!
Δημοσίευση 24/7/2024 | 00:16
Η γαστρονομία κάθε χώρας είναι ένας καθρέφτης της κουλτούρας και των παραδόσεών της. Ωστόσο, μερικά φαγητά που είναι λατρεμένα σε ορισμένες χώρες, μπορεί να φαίνονται αηδιαστικά σε άλλες.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε πέντε από τα πιο αμφιλεγόμενα φαγητά που άλλες χώρες τα λατρεύουν.
Hákarl (Ισλανδία)
Το hákarl είναι παραδοσιακό ισλανδικό φαγητό που αποτελείται από ζυμωμένο κρέας καρχαρία. Η διαδικασία περιλαμβάνει την ταφή του κρέατος στην άμμο για μερικούς μήνες και στη συνέχεια την κρέμασή του για να στεγνώσει. Το αποτέλεσμα είναι ένα φαγητό με ισχυρή, αμμωνιακή μυρωδιά και γεύση που θυμίζει μπλε τυρί με μια έντονη οσμή ούρων. Παρά την απωθητική γεύση για πολλούς, οι Ισλανδοί το θεωρούν εξαιρετική λιχουδιά και το καταναλώνουν συχνά σε εορταστικές περιστάσεις.
Surströmming (Σουηδία)
Το surströmming είναι ένα παραδοσιακό σουηδικό φαγητό που αποτελείται από ζυμωμένη ρέγγα. Το ψάρι ζυμώνεται για μερικούς μήνες και στη συνέχεια κονσερβοποιείται. Όταν ανοίγεται η κονσέρβα, αναδύεται μια έντονη μυρωδιά, που πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως μία από τις πιο αποκρουστικές μυρωδιές στον κόσμο. Παρά τη μυρωδιά, οι Σουηδοί το απολαμβάνουν ιδιαίτερα σε γιορτές και το σερβίρουν με λεπτές φέτες ψωμιού και κρεμμύδια.
Escamoles (Μεξικό)
Τα escamoles είναι αυγά από μυρμήγκια που συλλέγονται από τις ρίζες του φυτού αγαύης και θεωρούνται εκλεκτό φαγητό στο Μεξικό. Συχνά αναφέρονται ως "χαβιάρι εντόμων", έχουν βουτυρώδη γεύση και κρεμώδη υφή. Παρά την ιδέα του να τρως αυγά εντόμων, οι escamoles είναι δημοφιλείς στη μεξικανική κουζίνα και σερβίρονται σε διάφορα πιάτα.
Sannakji (Νότια Κορέα)
Το sannakji είναι ένα πιάτο από ζωντανά μωρά χταποδιού που κόβονται σε μικρά κομμάτια και σερβίρονται αμέσως, μερικές φορές ακόμη και κινούμενα. Η κατανάλωση sannakji απαιτεί προσοχή, καθώς τα πλοκάμια μπορούν να κολλήσουν στον λαιμό και να προκαλέσουν πνιγμό. Παρά τον κίνδυνο, το sannakji θεωρείται εκλεκτή λιχουδιά στη Νότια Κορέα.
Cuy (Περού)
Το cuy, γνωστό και ως ινδικό χοιρίδιο, είναι ένα παραδοσιακό πιάτο στις Άνδεις και κυρίως στο Περού. Αυτά τα μικρά τρωκτικά ψήνονται ολόκληρα και σερβίρονται με τραγανή πέτσα. Για τους ντόπιους, το cuy είναι ένα εξαιρετικά γευστικό και θρεπτικό φαγητό, αλλά για πολλούς επισκέπτες η ιδέα του να τρώνε ένα κατοικίδιο είναι απλά αδιανόητη.
Kopi Luwak (Ινδονησία)
Το kopi luwak, ή καφές από κόπρανα ζώου, είναι ένας από τους πιο ακριβούς καφέδες στον κόσμο. Οι καρποί του καφέ τρώγονται από το ζωάκι μοσχογαλή και περνούν μέσα από το πεπτικό του σύστημα πριν συλλεχθούν από τα κόπρανα του. Η διαδικασία αυτή προσδίδει στους κόκκους μια ιδιαίτερη γεύση. Παρά την υψηλή τιμή και την αμφιλεγόμενη διαδικασία παραγωγής, πολλοί λάτρεις του καφέ θεωρούν το kopi luwak ως την απόλυτη γαστρονομική απόλαυση.