E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σήμερα έμαθα: Ο λόγος που αυτή η λίμνη ονομάζεται «αιώνια καταιγίδα» 

Αραγε οι κάτοικοι κοιμούνται το βράδυ;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/7/2024 | 00:28

Σήμερα έμαθα: Ο λόγος που αυτή η λίμνη ονομάζεται «αιώνια καταιγίδα» 
Photo by Presentsquare on Unsplash

Ένα περιστασιακό θέαμα αστραπής είναι υπέροχο, αλλά φανταστείτε να το βλέπετε τις περισσότερες νύχτες του χρόνου. Οι κάτοικοι που ζουν κοντά στο Lago de Maracaibo της Βενεζουέλας (ή στη λίμνη Maracaibo), δεν χρειάζεται να αναρωτιούνται, αφού αντιμετωπίζουν καταιγίδες κατά μέσο όρο 260 νύχτες το χρόνο.

Το 2016, η λίμνη Maracaibo που αποκαλείται και «αιώνια καταιγίδα», έγινε και επίσημα η πρωτεύουσα των κεραυνών του πλανήτη, αφού οι ερευνητές διεξήγαγαν μια σημαντική μελέτη για τα hotspot κεραυνών στον κόσμο. Οι ειδικοί μελέτησαν το κλίμα της λίμνης αφού συνέλεξαν πολλά χρόνια δεδομένων από τον Αισθητήρα Απεικόνισης Κεραυνών της NASA στον δορυφόρο Tropical Rainfall Measuring Mission. Η έρευνα δείχνει ότι οι κεραυνοί της λίμνης Maracaibo είναι πιο ενεργοί τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο όταν βρέχει.

Η λίμνη βλέπει κατά μέσο όρο περίπου 233 λάμψεις ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο ετησίως, ξεπερνώντας τη λεκάνη του Κονγκό της Αφρικής, το πρώην μεγαλύτερο hotspot κεραυνών στον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, η δραστηριότητα εμφανίζεται εκεί όπου η λίμνη Maracaibo συναντά τις εκβολές του ποταμού Catatumbo.

Για να κατανοήσουμε αυτό το φαινόμενο, είναι σημαντικό να εξετάσουμε πώς λειτουργεί ο κεραυνός. Αν και υπάρχουν κάποιες διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ηλεκτρίζονται τα σύννεφα, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ο κεραυνός συμβαίνει όταν τα θετικά και αρνητικά φορτία ενός σύννεφου διαχωρίζονται. Οι αναταράξεις του ανέμου, που συνήθως εμφανίζονται κατά τη διάρκεια καταιγίδων, καθιστούν πιθανό τον διαχωρισμό των φορτίων. Όταν συμβεί αυτό, τα αρνητικά φορτισμένα σωματίδια συγκεντρώνονται στο κάτω μέρος του νέφους ενώ τα θετικά συγκεντρώνονται κοντά στην κορυφή, προκαλώντας ηλεκτρικά ρεύματα.

Γιατί λοιπόν οι κεραυνοί σχηματίζονται πιο συχνά πάνω από τη λίμνη Maracaibo; Η απάντηση πιθανότατα βρίσκεται στο τοπίο και τα ρεύματα ανέμου της περιοχής. Τα βουνά περιβάλλουν τη λίμνη εκτός από τη βόρεια πλευρά. Αυτή η τοπογραφία επιτρέπει στα ζεστά νερά από την Καραϊβική Θάλασσα να εισέλθουν στη λίμνη. Το κλίμα γίνεται υγρό καθώς το νερό εξατμίζεται κάτω από τις ακτίνες του ήλιου. Μόλις δύσει ο ήλιος, τα κρύα ρεύματα ανέμου από τα γύρω βουνά συναντούν τον ζεστό αέρα, ο οποίος παράγει σωρευτικά σύννεφα. Η παράσταση αστραπών έρχεται στο επίκεντρο όταν τα σταγονίδια υγρού αέρα αγγίζουν τους κρυστάλλους πάγου από τον κρύο αέρα.

Κάποιοι αναφέρουν ότι η αστραπή είναι αρκετά φωτεινή ώστε κάποιος να μπορεί να διαβάζει εφημερίδα τη νύχτα. Ας ελπίσουμε ότι οι ντόπιοι μπορούν να κοιμηθούν έστω και λίγο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τι να προσθέσεις στη διατροφή σου, αν θες να χάσεις βάρος

Body+Mind 08.09.2024
Νέα έρευνα αποθεώνει αυτήν την ευεργετική τροφή

Γιατί και πώς εμφανίζεται η ψαλίδα στα μαλλιά μας

Body+Mind 08.09.2024
Η απλή μέθοδος για να την προλάβεις

3 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον σύντροφό σας πριν συζήσετε

Σχέσεις 08.09.2024
Είναι μια πραγματικά ευχάριστη στιγμή, αλλά είναι επίσης μια πολύ σημαντική

Ερευνητές αποκάλυψαν: Τι όνειρα βλέπουν τα σκυλιά;

Pets 08.09.2024
Μάθε τι βλέπει ο σκύλος σου στον ύπνο του

Μπορεί τελικά η διατροφή να σου προκαλέσει ακμή;

Body+Mind Χτες
Αν και η διατροφή δεν είναι η μοναδική αιτία της ακμής, οι επιλογές που κάνουμε μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση του δέρματός μας.

Μια βιβλιοθήκη μέσα στο δάσος, σε υψόμετρο 1300 μέτρων

Ταξίδια Χτες
Η Biblioteca del Lupo δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλιοπωλείο

Τα πιο όμορφα λουλούδια που ανθίζουν το Σεπτέμβριο

Σπίτι Χτες
Για να γεμίσεις το χώρο σου με υπέροχα χρώματα!

Κακοσμία στόματος: Τροφές που την προκαλούν

Body+Mind Χτες
Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις

Ευχάριστα νέα για όσους έχουν φαλάκρα

Body+Mind Χτες
Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για μια σπουδαία ανακάλυψη

Οι 5 πιο συχνές φράσεις των γονέων που πληγώνουν ένα παιδί

Family Χτες
Μπορεί να φαίνονται «αθώες» αλλά δεν είναι