Οι τροφές που μας προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία
Το καλοκαίρι να τις προτιμάτε
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/8/2024 | 00:00
Η έκθεσή μας στον ήλιο είναι πολύ μεγαλύτερη τους καλοκαιρινούς μήνες και ακόμα πιο πολύ όταν πηγαίνουμε διακοπές. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σώμα μας να εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία για πολλές ώρες.
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο δέρμα μας, αφού αυξάνει κατακόρυφα το οξειδωτικό στρες. Ωστόσο σύμφωνα με μελέτες, υπάρχουν τροφές με αντιοξειδωτικές ουσίες που και μπορούν να μας προστατεύσουν αλλά και να μας βοηθήσουν με το μαύρισμα μας.
Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, η κυριότερη τροφή που μας προστατεύει από τον ήλιο είναι η ντομάτα αλλά και η σάλτσα ντομάτας. Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο που διαθέτει υψηλή αντιοξειδωτική δράση. Λυκοπένιο μπορούμε να βρούμε και σε άλλα κόκκινα φρούτα, όπως το καρπούζι και το γκρέιπφρουτ.
Επίσης σημαντική, είναι η κατανάλωση κίτρινων και πορτοκαλί φρούτων και λαχανικών, όπως είναι τα καρότα, τα βερίκοκα, το καλαμπόκι και η γλυκοπατάτα. Όλα αυτά είναι πλούσια σε καροτενοειδή, με τα συστατικά αυτά να εμφανίζουν «φωτοπροστατευτική» δράση και να δρουν ουσιαστικά σε περιπτώσεις διαταραχών της φυσιολογικής κατάστασης του δέρματος.