Ο Taste Atlas ανέδειξε τα καλύτερα πιάτα με ζυμαρικά: Πολλά από αυτά δεν τα ξέρεις
Ποιο ελληνικό πιάτο (ή και παραπάνω) τα κατάφερε να φτάσει ψηλά στη λίστα
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 15/10/2024 | 00:12
Όταν μιλάμε για ζυμαρικά, το μυαλό όλων μας σχεδόν αυτόματα ταξιδεύει στην Ιταλία. Οι Ιταλοί έχουν μετατρέψει τα ζυμαρικά σε μορφή τέχνης, με κάθε περιοχή της χώρας να έχει τις δικές της μοναδικές σπεσιαλιτέ.
Από τα κλασικά spaghetti alla carbonara της Ρώμης μέχρι τα παραδοσιακά lasagne της Μπολόνια, η Ιταλία προσφέρει μια αστείρευτη ποικιλία πιάτων με ζυμαρικά, τα οποία είναι διάσημα σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, υπάρχει μια μοναδική ελληνική εξαίρεση που έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και να συναγωνιστεί τη φήμη των ιταλικών πιάτων.
Η Ιταλική κουζίνα έχει κατακτήσει τη γαστρονομία με τη φινέτσα, την απλότητα και τη βαθιά της ιστορία. Πιάτα όπως τα spaghetti aglio e olio, όπου μόλις λίγα συστατικά - μακαρόνια, σκόρδο, ελαιόλαδο και πιπεριά - συνδυάζονται για ένα θεσπέσιο αποτέλεσμα, αποδεικνύουν πως το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στην ποιότητα και τη φρεσκάδα των υλικών.
Άλλα αγαπημένα πιάτα περιλαμβάνουν τα penne all’arrabbiata, ένα πιάτο που ενσωματώνει το καυτό κόκκινο πιπέρι με φρέσκια ντομάτα, και τα tortellini alla panna, που σερβίρονται με μια κρεμώδη σάλτσα φρέσκιας κρέμας και τυριού.
Η Ελλάδα, με τη μακρά ιστορία της στη Μεσογειακή κουζίνα, έχει δώσει στον κόσμο πιάτα γεμάτα γεύση και αρώματα.
Η ιταλική «αυτοκρατορία» καταλαμβάνει σχεδόν κάθε θέση της λίστας, με την πανδαισία του τρικολόρε να σπάει, όλως περιέργως, η αστακομακαρονάδα που την κατατάσσουν ως ελληνικό πιάτο αν και υπάρχει και σε άλλες κουζίνες, στην 12η θέση.
Στη λίστα βρίσκουμε επιτέλους το παστίτσιο, και τα μακαρόνια με κιμά που, αν και αγαπημένα, μετά βίας αποτελούν συνταγή ξεχωριστή από το κλασικό ραγού της Μπολόνια. Ακόμα βρίσκουμε και το λαχταριστό μας γιουβετσάκι!
Ανάμεσα στα πιο αγαπημένα και γευστικά φαγητά, το παστίτσιο ξεχωρίζει ως το απόλυτο «ελληνικό ζυμαρικό».
Το παστίτσιο είναι σχεδόν... πολιτιστική μας κληρονομιά! Το βρίσκουμε συχνά σε οικογενειακές συγκεντρώσεις και γιορτές στην Ελλάδα, και συμβολίζει τη ζεστασιά και τη φιλοξενία των ελληνικών νοικοκυριών. Η σύνθεσή του προσφέρει την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στο αλμυρό, το κρεμμώδες και το πλούσιο άρωμα από τα μπαχαρικά που ενσωματώνονται στον κιμά. Ακόμα, στη λίστα βρίσκουμε και ένα κροάτικο, ονόματι surlice.
Είναι προφανές ότι η Ιταλία έχει κυριαρχήσει στον κόσμο των ζυμαρικών, αλλά το παστίτσιο αποδεικνύει ότι ακόμα και οι παραδοσιακές κουζίνες άλλων χωρών έχουν να προσφέρουν εξίσου εντυπωσιακά πιάτα. Η αρμονία των γεύσεων και η μοναδική σύνθεση του παστίτσιου του έχουν χαρίσει τον τίτλο του «ελληνικού ζυμαρικού» που μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα στα κλασικά ιταλικά πιάτα.
Η κορυφαία δεκάδα αποτελείται από τα παρακάτω πιάτα:
- Πάστα Νκασιάτα - Ριγκατόνι ή πένες ψημένες στον φούρνο, με ραγού ντομάτας, μελιτζάνες και τυρί κατσιοκαβάλο
- Λαζάνια Πέστο ε Πατάτε - Παραλλαγή δύο κλασικών συνταγών, λαζάνια φούρνου με πέστο βασιλικού, πατάτες και παρμεζάνα
- Καρμπονάρα
- Σπαγγέτι Μπολονέζ
- Λαζάνια Μπολονέζ - Χαρακτηριστικό τους τα φύλλα των λαζανιών, ζυμωμένα με σπανάκι
- Κάτσιο ε Πέπε - Η βασική ιταλική σάλτσα, που αποτελείται μόνο από ποιοτικό πεκορίνο, πιπέρι και νερό από τη βράση
- Λινγκουίνι με «φρούτα» της θάλασσας
- Πάστα αλά Γκρίτσια - Παραλλαγή του Κάτσιο ε Πέπε, με την προσθήκη κάποιου λιπαρού αλλαντικού, όπως πανσέτα ή γκουαντσάλε
- Παπαρδέλες αλ Τσινγκιάλε - Με πλούσιο ραγού από αγριόχοιρο αντί μοσχαριού
- Κουλουρτζιόνι της Ολιάστρα - Ζυμαρικό τύπου ντάμπλινγκ, με τυπική γέμιση από πατάτα, πεκορίνο, λαρδί, κρεμμύδι και ντομάτα