Αυτά είναι τα ακριβότερα μπαχαρικά του κόσμου
Οι «θησαυροί» της κουζίνας - Πανάκριβα μπαχαρικά του κόσμου
Δημοσίευση 16/11/2024
Τα μπαχαρικά αυτά, με την πολυτέλεια και την ιστορική τους σημασία, δίνουν γεύση και άρωμα σε κάθε κουζίνα, φέρνοντας μια πινελιά από τα περασμένα μεγαλεία της Ανατολής και της Δύσης.
Σαφράν: Ο Κόκκινος Χρυσός της Γεύσης
Στην κορυφή των πιο ακριβών μπαχαρικών βρίσκουμε το σαφράν, γνωστό και ως ο «κόκκινος χρυσός». Για να παραχθεί ένα κιλό σαφράν, χρειάζονται 150.000 λουλούδια του φυτού Crocus sativus, που πρέπει να μαζευτούν με το χέρι και μάλιστα το πρωί, για να μη χαθεί το άρωμα. Όχι μόνο η τιμή του – από 3.000 έως 14.000 ευρώ το κιλό – αλλά και η πολυτέλεια της γεύσης του το κάνουν απαραίτητο σε διάφορα πιάτα, ειδικά σε ριζότα και θαλασσινά. Είναι επίσης διακοσμητικό στη γαστρονομία χάρη στο χαρακτηριστικό του χρώμα.
Βανίλια: Η Υπογραφή του Γλυκού
Η βανίλια κατέχει τη δεύτερη θέση στα πιο ακριβά μπαχαρικά παγκοσμίως. Ο λόγος της υψηλής τιμής της (3-5 ευρώ ανά λοβό) οφείλεται στη χρονοβόρα διαδικασία παραγωγής της. Οι λοβοί της βανίλιας, που συλλέγονται με το χέρι λίγο πριν ωριμάσουν, περνούν από μια διαδικασία ωρίμανσης και ζύμωσης διάρκειας εβδομάδων για να απελευθερώσουν το μοναδικό άρωμα και γεύση τους. Καλλιεργείται κυρίως στη Μαδαγασκάρη και την Ινδία, ενώ οι ποικιλίες της είναι πάνω από 100, μόνο 15 από τις οποίες χρησιμοποιούνται για αρωματισμό επιδορπίων.
Κάρδαμο: Η Έκπληξη με Άρωμα Ανατολής
Το κάρδαμο μπορεί να μη φτάνει τις τιμές του σαφράν και της βανίλιας, ωστόσο η τιμή των 60 ευρώ ανά κιλό είναι υψηλή σε σύγκριση με άλλα μπαχαρικά. Προέρχεται από την οικογένεια του τζίντζερ και καλλιεργείται στην Ινδία και τη Μαδαγασκάρη. Το πράσινο κάρδαμο χρησιμοποιείται κυρίως σε επιδόρπια, ενώ το μαύρο, με καπνιστό άρωμα, προστίθεται σε αλμυρά πιάτα.
Πιπέρι: Το Μαύρο Χρυσάφι της Ιστορίας
Το πιπέρι, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε κάθε κουζίνα, κάποτε θεωρούταν πολυτελές και πανάκριβο μπαχαρικό. Στην αρχαιότητα, η μεγάλη του αξία οδήγησε σε εξερευνήσεις και ταξίδια, με ναυτικούς όπως ο Κολόμβος να ψάχνουν εναγωνίως δρόμους προς την Ινδία για να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προμήθειες. Η ανακάλυψη του νέου κόσμου και άλλων μπαχαρικών έριξε σταδιακά την τιμή του, αλλά το πιπέρι παραμένει ακόμα απαραίτητο σε κάθε πιάτο.
Κανέλα: Το Άρωμα της Ιστορίας
Η κανέλα προέρχεται από το φλοιό του δέντρου Cinnamomum verum και έρχεται από τη Σρι Λάνκα. Διαθέτει δύο βασικούς τύπους, την κινεζική ή κασία και την «αληθινή» κανέλα, γνωστή ως κανέλα Κεϋλάνης. Η τιμή της κανέλας Κεϋλάνης είναι υψηλότερη λόγω της αυθεντικότητάς της και της πιο πλούσιας γεύσης της.
Η αξία της κανέλας ήταν τέτοια, που τον 16ο αιώνα, ο τραπεζίτης Αντώνιος Φούγκερ έκαψε τις οφειλές του αυτοκράτορα Κάρολου Ε' σε φωτιά από ξύλα κανέλας, δείχνοντας έτσι την οικονομική του δύναμη.