Είναι πολλοί εκείνοι που προτιμούν το λεγόμενο γρήγορο φαγητό απ’ έξω, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι το σπιτικό φαγητό είναι πολύ καλύτερο.
Όπως αναφέρουν έρευνες, το σπιτικό φαγητό δεν είναι μόνο πιο νόστιμο αλλά έχει και προστατευτικές ιδιότητες για την υγεία και πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Τα άτομα που τρώνε συχνά σπιτικά γεύματα, έχουν μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν διαβήτη, σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν συχνά τα έτοιμα γεύματα.
Παγκοσμίως υπάρχει μια τάση για γεύματα που δεν προέρχονται από το σπίτι. Έτσι προκαλούνται ανησυχίες ότι τα έτοιμα γεύματα έχουν περισσότερες θερμίδες και λιγότερα θρεπτικά συστατικά, άρα συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους. Τα περιττά κιλά τεκμηριωμένα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, ελάχιστες επιστημονικές έρευνες έχουν εστιάσει στο ρόλο του σπιτικού φαγητού στην πρόληψη του διαβήτη και/ή της παχυσαρκίας.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν σπιτικό φαγητό 5-7 φορές την εβδομάδα, έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν σπιτικό φαγητό 2 φορές ή λιγότερες της εβδομάδα. Περαιτέρω μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε για τα άτομα που προετοίμαζαν περισσότερα από τα γεύματα της ημέρας στο σπίτι.