4 συμβουλές από ψυχολόγους για να μη βιώσεις και φέτος τη μελαγχολία των Χριστουγέννων
Δοκίμασέ τες!
Γράφει η MATINA KONTOY Δημοσίευση 24/11/2024 | 20:00
Για πολλούς τα Χριστούγεννα είναι μία περίοδος χαράς και ενθουσιασμού, ενώ για κάποιους οι γιορτές είναι συνυφασμένες με ένα δυσάρεστο συναίσθημα άγχους, μελαγχολίας και πίεσης. Γιατί συμβαίνει αυτό και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία;
Αν και δεν αποτελεί διεγνωσμένη διαταραχή, η μελαγχολία των εορτών είναι ένας όρος που σύμφωνα με τους ψυχολόγους χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα συναισθήματα θλίψης ή άγχους που συνήθως ξεκινούν τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, γύρω από την περίοδο των διακοπών και υποχωρούν συνήθως μόλις αλλάξει η χρονιά.
Την περίοδο των εορτών υπάρχει πάντα η προσδοκία ότι «θα πρέπει» να είμαστε χαρούμενοι, «θα πρέπει» να είμαστε ευτυχισμένοι, όμως η πραγματικότητα μπορεί να είναι διαφορετική. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μπορεί να αδυνατούμε να νιώσουμε τη χαρά σε τέτοιο μέγεθος που νομίζουμε ότι τη νιώθουν και οι υπόλοιποι γύρω μας. Μπορεί να νιώθουμε ανεπαρκείς στο να ανταποκριθούμε σε αυτή τη συνθήκη. Το αίσθημα της δυσφορίας μπορεί να μεγαλώσει περισσότερο όταν υπάρχουν προβλήματα οικογενειακά, επαγγελματικά, προσωπικά, οικονομικές δυσχέρειες και βεβαίως όταν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο «lifestyle» των εορτών (μονίμως ανεβασμένη διάθεση, υπερβολικά και ακριβά δώρα, χλιδάτες εξόδους κ.λ.π.). Οι προσδοκίες για «μεγαλειώδεις» γιορτές που βασίζονται στα υλικά αγαθά είναι μία μεγάλη παγίδα που πιστεύουν πολλοί.
Πώς λοιπόν μπορούμε να μειώσουμε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα;
Όπως και σε κάθε περίπτωση, η χαρά και η ευτυχία στη ζωή μας δεν μπορεί να είναι προσποιητή. Μπορούμε όμως να τη βρούμε είτε μέσα μας, είτε γύρω μας: στην προσφορά και στην αγάπη προς τους άλλους και βεβαίως σε όλες τις μικρές ή μεγάλες στιγμές με τους αγαπημένους μας.
Κατανόησε τα συναισθήματά σου
Θα ήταν καλό να κατανοήσεις οποιοδήποτε θετικό αλλά και αρνητικό συναίσθημα βιώνεις αυτές τις μέρες και να το εκφράσεις στα πρόσωπα που αγαπάς, αλλά κυρίως να το παραδεχτείς στον εαυτό σου. Μην κρατάς τα συναισθήματα αυτά μέσα σου, μην πιέζεις τον εαυτό σου να γελάσει και μην καταπνίγεις όσα νιώθεις. Αυτό που έχει σημασία είναι να δώσουμε στον εαυτό μας το δικαίωμα να βιώσει τα όποια συναισθήματά του, είτε θετικά είτε αρνητικά. Αν για παράδειγμα υπάρχει κάτι το οποίο τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή μας ταλαιπωρεί, είναι θεμιτό να μπορέσουμε να εκφράσουμε τη θλίψη μας ή το όποιο άλλο συναίσθημά μας γι’ αυτό, άσχετα αν δεν εναρμονίζεται απολύτως με το τριγύρω γιορτινό κλίμα.
Ρεαλιστικές προσδοκίες
Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά δεν είναι απλά γιορτές με λαμπερά φωτάκια και τεράστια κουτιά με δώρα όπως βλέπουμε στις διαφημίσεις και τις ταινίες. Οι γιορτές είναι μοναδικές για τον καθένα μας και ο καθένας τις βιώνει με τον δικό του τρόπο. Δε χρειάζεται να είναι όλα τέλεια για να περάσουμε καλά, ούτε να προσπαθούμε συνεχώς να εντυπωσιάσουμε τους άλλους. Μπορούμε όμως να αποφασίσουμε πώς και με ποιους θέλουμε να περάσουμε εκείνες τις ημέρες, με χαλαρή διάθεση και χωρίς πίεση από τρίτους.
Όρια
Σίγουρα θα έχεις προτάσεις για εξόδους και κοινωνικές συναντήσεις που μπορεί να σου φαίνονται άσκοπες και να σου προκαλούν δυσφορία. Για αυτό, δε χρειάζεται να χαρίζεις την παρουσία σου σε τέτοιες συναντήσεις. Διάλεξε εσύ πώς θέλεις να περάσεις τον χρόνο σου και απέφυγε οτιδήποτε σε αγχώνει, χωρίς να απομονώνεσαι όμως τελείως, γιατί ούτε αυτό θα έχει θετική επίδραση στη διάθεσή σου.
Ευκαιρίες
Η περίοδος των εορτών δεν είναι πάντα αγχωτικές αλλά σου δίνουν και την ευκαιρία να ξεκουραστείς με τόσες συνεχόμενες αργίες. Για αυτό, είναι σημαντικό να φροντίσεις και τον εαυτό σου, πριν φροντίσεις για όλους τους άλλους. Ο ελεύθερος χρόνος που προσφέρουν οι γιορτές είναι και μία ευκαιρία να μείνεις με τον εαυτό σου, να συλλογιστείς κάποια πράγματα, να επαναδιαπραγματευτείς καταστάσεις και βεβαίως το καλύτερο: να προγραμματίσεις τους στόχους σου για τη νέα χρονιά που έρχεται!