Οι τροφές που σε σώζουν από το φούσκωμα και τα … «αέρια»
Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες και προσέχοντας τις τροφές που καταναλώνεις, μπορείς να μειώσεις σημαντικά την παραγωγή αερίων και να βελτιώσεις την πεπτική σου υγεία
Δημοσίευση 5/12/2024 | 00:26
Αν το φούσκωμα και τα αέρια έχουν γίνει συχνά μέρος της καθημερινότητάς σου, ίσως ήρθε η ώρα να ρίξεις μια ματιά στις τροφές που καταναλώνεις. Πολλές τροφές μπορεί να είναι υπεύθυνες για την υπερβολική παραγωγή αερίων στο έντερο, ενώ άλλες μπορούν να σε βοηθήσουν να την ελέγξεις.
Αν γνωρίζεις ποιες τροφές να αποφεύγεις και ποιες να προτιμάς, μπορείς να βελτιώσεις την πέψη σου και να μειώσεις την αίσθηση του φουσκώματος.
Ποιες τροφές προκαλούν αέρια και φούσκωμα;
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε σάκχαρα, άμυλο ή φυτικές ίνες, συχνά προκαλούν αέρια. Αυτές οι τροφές δεν απορροφώνται πλήρως στο λεπτό έντερο και καταλήγουν στο παχύ έντερο, όπου τα βακτήρια τις ζυμώνουν, παράγοντας αέρια. Επίσης, τροφές που περιέχουν λακτόζη (όπως το γάλα), ή εκείνες με γλουτένη (σε άτομα με ευαισθησία), μπορεί να συμβάλουν στην παραγωγή αερίων.
Τι να φας για να μειώσεις τα αέρια και τη φούσκωμα;
Πρωτεΐνες από ζώα: Κρέας (μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα), αυγά και ψάρια δεν περιέχουν υδατάνθρακες που προκαλούν αέρια, κάνοντάς τα ιδανικές επιλογές για το καθημερινό σου μενού. Οι επεξεργασμένοι τύποι κρέατος (όπως το σαλάμι και το λουκάνικο) πρέπει να αποφεύγονται, καθώς συχνά περιέχουν πληρωτικά και πρόσθετα που ενδέχεται να επιδεινώσουν το φούσκωμα.
Λαχανικά: Πολλά λαχανικά είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες και γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα, χωρίς να προκαλούν αέρια. Καλές επιλογές περιλαμβάνουν καρότα, μελιτζάνες, πατάτες, σπανάκι και ντομάτες. Απόφυγε τα σταυρανθή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι) και τα όσπρια (όπως φασόλια και φακές), που προκαλούν περισσότερα αέρια.
Φρούτα: Ορισμένα φρούτα είναι πιο εύκολα αφομοιώσιμα και λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αέρια. Μερικά παραδείγματα είναι τα μπλούμπερις, τα πορτοκάλια, οι σταφύλια και το καρπούζι. Αντίθετα, απόφυγε τα μήλα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια, καθώς είναι πιο επιρρεπή στο να προκαλέσουν φούσκωμα.
Ζυμωμένα τρόφιμα: Τα γιαούρτια και άλλα ζυμωμένα τρόφιμα, όπως το κεφίρ και το kimchi, περιέχουν βακτήρια που έχουν ήδη αποδομήσει τους υδατάνθρακες, μειώνοντας τον κίνδυνο παραγωγής αερίων.
Δημητριακά και ψωμί χωρίς γλουτένη: Αν η γλουτένη είναι το πρόβλημα, μπορείς να επιλέξεις ψωμί χωρίς γλουτένη, ρύζι, κινόα και φαγόπυρο, τα οποία είναι πιο εύπεπτα και προκαλούν λιγότερα αέρια.
Εναλλακτικές λύσεις γάλακτος: Αν έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, τα φυτικά γάλατα (όπως αμυγδάλου, καρύδας και ρυζιού) αποτελούν εξαιρετική εναλλακτική και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν φούσκωμα.
Σνακ που δεν προκαλούν αέρια: Σνακ όπως το τυρί (π.χ. τυρί cheddar ή parmesan) ή γλυκά χωρίς γαλακτοκομικά μπορεί να είναι καλή επιλογή για να αποφύγεις τα αέρια.
Περισσότερες συμβουλές για να αποφύγεις τα αέρια:
Φάε αργά: Αν τρως γρήγορα, δεν καταπίνεις αέρα, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει αέρια.
Περπάτημα μετά το φαγητό: Ένα σύντομο περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη πέψη και να μειώσει τα αέρια.
Χρησιμοποίησε πεπτικά ένζυμα: Ορισμένα ένζυμα (όπως το αλφα-γαλακτοσιδάση για φασόλια και λαχανικά) μπορεί να βοηθήσουν στην καλύτερη διάσπαση των τροφών και να μειώσουν τα αέρια.