Τι είναι το σύνδρομο της άδειας φωλιάς
Πως να το αντιμετωπίσετε
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 16/12/2024 | 00:06
Για τους γονείς θεωρείται μία από τις σημαντικότερες στιγμές στη ζωή τους. Μιλάμε για την αόφαση των παιδιών να φύγουν από το πατρικό σπίτι και να μείνουν μόνα τους.
Οι επιστήμονες έδωσαν όνομα σε αυτή τη μεταβατική φάση και τα συναίσθηματα που αναπτύσσονται και το βάφτισαν "σύνδρομο άδειας φωλιάς".
Οι περισσότεροι το βιώνουν έντονα, 7 στους 10 δεν είναι έτοιμοι και βρίσκονται μπροστά στην ανάγκη να επαναπροσδιορίσουν τη ζωή τους και τα θέλω τους.
Μια κατάσταση που για χρόνια προσδιόριζε την καθημερινότητά τους ανατρέπεται και στους περισσότερους φέρνει άγχος και φόβο.
Η ταυτότητα του γονέα πρέπει να αλλάξει και οι γονείς πρέπει να βρούνε νέο λόγο ύπαρξης και να κοιτάξουν τι θέλουν και να δημιουργήσουν καινούργιες ανάγκες για να καλύψουν αυτό το κενό.
Αν και συμβαίνει σε πολλούς κάποιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να το βιώσουν πιο έντονα. Δείτε ποιοι παράγοντες αυξάνουν την ένταση του φαινομένου.
- Απουσία υποστήριξης από τον/την σύντροφο
- Προβλήματα υγείας
- Εμμηνόπαυση
- Απουσία άλλων υποχρεώσεων και ευθυνών
- Η μη εμπιστοσύνη στις ικανότητες του παιδιού
Ποια τα συμπτώματα για να καταλάβετε ότι βρίσκεται στη δίνη του συνδρόμου της άδειας φωλιάς
- Κρίσεις πανικού
- Προβλήματα ύπνου
- Εξάρσεις θυμού
- Απάθεια
- Απογοήτευση
Για να μειώσετε το πρόβλημα θα πρέπει να επικοινωνήσετε το πρόβλημα με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Να απασχολήσετε τον εαυτό σας με νέες δραστηριότητες και να θέσετε νέους στόχους. Επενδύστε στην αναζωπύρωση της σχέσης με τον/την σύντροφό σας.