E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα εστιατόρια της Αθήνας που βραβεύονται με αστέρι Michelin για το 2024

Ανακοινώθηκε ο οδηγός Michelin για το 2024

Δημοσίευση 18/12/2024 | 15:49

Τα εστιατόρια της Αθήνας που βραβεύονται με αστέρι Michelin για το 2024

Η Αθήνα μετρά ξανά τα αστέρια της σήμερα, αφού μόλις ανακοινώθηκαν οι επιλογές του Οδηγού MICHELIN 2024​ για την ελληνική πρωτεύουσα. Ο πιο αστραφτερός οδηγός αναδεικνύει για την Αθήνα συνολικά 36 εστιατόρια, με 7 νέες προσθήκες και κάποιες ανακατατάξεις. Πιο συγκεκριμένα, στην Αθήνα μετράμε πλέον 1 εστιατόριο με 2 Αστέρια, 11 εστιατόρια με 1 Αστέρι, με μία νέα προσθήκη και μια απώλεια.

Το Ένα Αστέρι από πέρυσι διατηρούν τα Botrini’s, CTC Urban Gastronomy, Hervé, Hytra, Patio, Pelagos, Soil, Spondi, The Zillers και Tudor Hall, ενώ η νέα προσθήκη είναι το Makris Athens. Το αστέρι του χάνει φέτος το Varoulko Seaside το οποίο βρίσκεται πλέον στη Main Selection του Οδηγού. Το Delta στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διατηρεί τα Δύο Αστέρια του και φέτος.

Όσον αφορά τα Πράσινα Αστέρια του Οδηγού, την τιμητική διάκριση που αποδεικνύει ότι η γαστρονομική εξέλιξη και η αριστεία συμβαδίζουν χέρι-χέρι με τη δέσμευση στην περιβαλλοντική και οικολογική υπευθυνότητα, τα πράγματα παραμένουν σταθερά, με τα εστιατόρια Delta, Patio και Soil να διατηρούν τη διάκριση. Ο τρόπος με τον οποίο οι chefs προσεγγίζουν τις δημιουργίες τους, επιλέγουν τις πρώτες ύλες και επικοινωνούν τη φιλοσοφία τους στους πελάτες τους ευαισθητοποιεί και επηρεάζει, όχι μόνο τη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας, αλλά και ολόκληρης της χώρας.

Το νέο αστέρι της Αθήνας

Πίσω από τον αρχαιολογικό χώρο της Αγοράς, που υπήρξε το επίκεντρο της πολιτικής, εμπορικής και κοινωνικής δραστηριότητας της Αρχαίας Αθήνας, το Makris Athens στεγάζεται σε ένα κτίριο που είναι γεμάτο ιστορία. Η εσωτερική διακόσμηση προσκαλεί τους επισκέπτες να βυθιστούν στη συναρπαστική ιστορία αυτού του τόπου (με ένα γυάλινο δάπεδο που αποκαλύπτει αρχαία αντικείμενα κάτω από το έδαφος), ενώ ο chef Πέτρος Δήμας διευρύνει τα όρια της γαστρονομικής δημιουργίας για να αναδείξει την πλούσια κληρονομιά της ελληνικής κουζίνας. Σε ό,τι αφορά στις πρώτες ύλες, η μερίδα του λέοντος προέρχεται από την ιδιόκτητη φάρμα του chef, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 45 λεπτών από το εστιατόριο, ενισχύοντας την ποιότητα των πιάτων που στολίζουν τα μενού του: Γένεσις, Ουτοπία και Φύσις Vegan.

Tα 6 Bib Gourmand εστιατόρια της πόλης

Αυτή η κατηγορία αναδεικνύει τα εστιατόρια που ξεχωρίζουν για την εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής που προσφέρουν. Φέτος, οι επιθεωρητές του Οδηγού MICHELIN έχουν επιλέξει 6 εστιατόρια, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα ολοκληρωμένο γεύμα σε προσιτή τιμή.
Τo Cerdo Negro 1985, το Fine Mess Smokehouse, το Jerár και το Nolan διατηρούν τις διακρίσεις τους, ενώ υπάρχουν και 2 νέες προσθήκες:

Άκρα: Το ντουέτο του Γιάννη Λουκάκη και του Σπύρου Πεδιαδιτάκη κάνει ένα άλμα και προσφέρει μία ολοκληρωμένη, απολαυστική και χαλαρή εμπειρία για όλες τις αισθήσεις, στο κέντρο της γειτονιάς του Παγκρατίου. Αυτό το εστιατόριο, όπου συναντάς ένα δελεαστικό αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο στην είσοδό του, αποπνέει χαρακτήρα και προσφέρει μία ενδιαφέρουσα επιλογή για μισές μερίδες που αλλάζουν κάθε μέρα.

Pharaoh: Καθώς, αδιαμφισβήτητα, ο κόσμος εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα, είναι εξαιρετικά αναζωογονητικό να βλέπουμε πώς, σε αυτό το εστιατόριο, με το μοντέρνο-βιομηχανικό σχεδιασμό του, ο chef Μανώλης Παπουτσάκης εμπνέεται από τις ελληνικές γαστρονομικές παραδόσεις και εμβαθύνει άφοβα στο γαστρονομικό παρελθόν. Προσπαθεί να αναπαράγει την αυθεντικότητα των περασμένων γεύσεων, επιλέγοντας προσεκτικά υλικά που παρασκευάζει με απλό τρόπο πάνω από ξύλο και κάρβουνο. Αυτή η ενδιαφέρουσα νοοτροπία δεν είναι ασύμβατη με τη σύγχρονη προσέγγιση στην εξυπηρέτηση και την παρουσίαση.

Τα 4 νέα εστιατόρια που εντυπωσίασαν τους επιθεωρητές

Πέρα από τα εστιατόρια που τιμώνται με Αστέρια MICHELIN, Πράσινα Αστέρια και Bib Gourmand, οι επιθεωρητές εντυπωσιάστηκαν και από 4 εστιατόρια που κέρδισαν φέτος για πρώτη φορά τη θέση τους στις επιλογές του Οδηγού, χάρη στο υψηλό επίπεδο της κουζίνας τους. Με το Dolli’s, το Esthiō, το Gallina και το Ovio, ο αριθμός των προτεινόμενων εστιατορίων για την Αθήνα το 2024 αυξάνεται στα 18.

Ο Gwendal Poullennec, International Director των Οδηγών MICHELIN, δήλωσε: «Η ελληνική κουζίνα ενσαρκώνει την ψυχή της Μεσογείου και του Αιγαίου, μία γαστρονομική κληρονομιά που γεφυρώνει παραδόσεις και ολόκληρες περιοχές. Σήμερα, αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερα από ένα απλό μέσο πολιτιστικής έκφρασης: είναι ένας στρατηγικός καταλύτης της ελληνικής οικονομίας και μέσο διεθνούς επιρροής. Εκεί που διασταυρώνονται ο τουρισμός και η γαστρονομία, η Ελλάδα αξιοποιεί την ικανότητά της να συνδυάζει τη δημιουργικότητα με την αυθεντικότητα. Οι επιθεωρητές μας εντυπωσιάστηκαν από τις προσπάθειες ενός ολόκληρου τομέα της οικονομίας που βελτιώνει την ελκυστικότητα της χώρας στο παγκόσμιο στερέωμα, αναδεικνύοντας τη γαστρονομία σε ακρογωνιαίο λίθο της δύναμης και της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης της Ελλάδας».

Ο Οδηγός MICHELIN 2024 για την Αθήνα, με μία ματιά:

Δύο Αστέρια: 1 εστιατόριο
Ένα Αστέρι: 11 εστιατόρια (1 νέο)
Πράσινο Αστέρι: 3 εστιατόρια
Bib Gourmand: 6 εστιατόρια (2 νέα)
Προτεινόμενα: 18 εστιατόρια (4 νέα)

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα καφέ ‑ εστιατόρια των μουσείων της Αθήνας που αξίζει να επισκεφτείς

Eat + Drink 26.01.2025
Τα Μουσεία της Αθήνας εκτός από φάροι του πολιτισμού, μπορεί να είναι και φάροι της γαστρονομίας!

Πού θα φας το πιο νόστιμο sushi στην Αθήνα

Eat + Drink Χτες
Είσαι sushi lover; Πρέπει να το διαβάσεις!

28ο Παζάρι βιβλίου 2025

Cityλάιφ 22.01.2025
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣαπό 31/01 έως 23/02

5 ανατολίτικα εστιατόρια στην Αθήνα που θα θες να φας ξανά και ξανά

Eat + Drink 18.01.2025
Αμα τα δοκιμάσεις μία φορά, δε θα τα ξεχάσεις ποτέ!

Τα καινούργια στέκια της Αθήνας που θα συζητηθούν πολύ το 2025

Eat + Drink 16.01.2025
4 νέες γαστρονομικές αφίξεις που αξίζει να δοκιμάσεις!

Τα 6 πιο όμορφα ρετρό ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Eat + Drink 12.01.2025
Για να ταξιδέψεις σε μιαν άλλη εποχή!

Οι «ναοί» της μπύρας στη Θεσσαλονίκη που κάνουν χαμό

Eat + Drink 09.01.2025
Η πόλη των γεύσεων και της craft μπύρας αποκαλύπτει τα καλύτερα στέκια για τους λάτρεις του ζύθου

Θέλεις ιταλικό εστιατόριο με θέα; Έχουμε 4 προτάσεις για σένα!

Eat + Drink 05.01.2025
Αν λατρεύεις (όπως και εμείς) την ιταλική κουζίνα, πρέπει σίγουρα να τα δοκιμάσεις!

5 μέρη στο Χαλάνδρι που σερβίρουν καλό φαγητό για όλα τα γούστα

Eat + Drink 04.01.2025
Από τις καλύτερες περιοχές να βγεις για φαγητό και όχι μόνο!

Το αρχαιότερο καφενείο της Ελλάδας, μετράει 246 χρόνια ζωής

Eat + Drink 04.01.2025
Δες που βρίσκεται το παλιότερο καφενείο της χώρας, που λειτουργεί από το 1785