Food trends που θα δούμε πολύ το 2025
Υγιεινές επιλογές, ethnic διάθεση και έμφαση στη βιωσιμότητα
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 3/1/2025 | 00:32
Οι τάσεις στη γαστρονομία για το 2025 αναδεικνύουν μια ποικιλία εξελίξεων που αντικατοπτρίζουν τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών και τις καινοτομίες στον χώρο των τροφίμων.
1. Φυτικές Πρωτεΐνες και Υβριδικά Μείγματα Πρωτεϊνών
Η ζήτηση για φυτικές πρωτεΐνες, όπως αυτές από μπιζέλια, ρύζι και κάνναβη, συνεχίζει να αυξάνεται, με έμφαση σε βιώσιμες και εύπεπτες επιλογές. Επιπλέον, τα υβριδικά μείγματα που συνδυάζουν φυτικές και ζωικές πρωτεΐνες προσφέρουν πλήρη προφίλ αμινοξέων και βελτιωμένη γεύση.
2. Σνακ Πρωτεΐνης
Οι καταναλωτές αναζητούν σνακ που προσφέρουν επιπλέον οφέλη για την υγεία, όπως προβιοτικά για την υγεία του εντέρου, για μείωση του στρες και υπερτροφές για ενισχυμένη διατροφή.
Pexels
3. Διεθνείς Γεύσεις και Συγχωνεύσεις Κουζινών
Η επιρροή παγκόσμιων γεύσεων συνεχίζεται, με έμφαση σε συγχωνεύσεις παραδοσιακών εθνικών κουζινών. Πιάτα που συνδυάζουν στοιχεία από διαφορετικές κουζίνες... όπως ινδο-κινεζική ή ιαπωνο-περουβιανή, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.
4. Επιστροφή στα Comfort Foods
Υπάρχει μια αναβίωση κλασικών πιάτων, με έμφαση σε παραδοσιακές συνταγές και νοσταλγικές γεύσεις που προσφέρουν παρηγοριά και οικειότητα.
5. Βιώσιμες Πρακτικές και Συσκευασίες
Η βιωσιμότητα παραμένει στο προσκήνιο, με αυξημένη έμφαση σε οικολογικές συσκευασίες, αναγεννητικές πρακτικές γεωργίας και διαφάνεια στην προέλευση των συστατικών.
Pexels
6. Τεχνολογία και Τεχνητή Νοημοσύνη στη Γαστρονομία
Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη συνταγών και στη βελτιστοποίηση των λειτουργιών των εστιατορίων, προσφέροντας νέες δυνατότητες και βελτιώσεις στην εμπειρία του πελάτη.