Πώς να αξιοποιήσουμε το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά
Μην το πετάξετε!
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 3/1/2025 | 00:32
Γιατί το νερό από τα μακαρόνια δεν είναι για πέταμα! Δεν είναι μόνο το τέλειο δέσιμο της σάλτσας που κάνει αυτό το θολό νερό χρήσιμο. Το νερό όπου βράζουν τα ζυμαρικά είναι ένας μικρός θησαυρός στην κουζίνα.
Ας δούμε γιατί αξίζει να το κρατήσουμε.
Τι το ξεχωριστό έχει αυτό το νερό;
Όταν βράζουμε ζυμαρικά, το άμυλο που απελευθερώνεται στο νερό το κάνει θολό και πλούσιο σε γεύση. Εάν έχουμε προσθέσει αλάτι, το αποτέλεσμα είναι ένα φυσικό ενισχυτικό γεύσης που μπορεί να αναβαθμίσει πολλές συνταγές.
Πρακτικές ιδέες για να αξιοποιήσουμε το νερό των ζυμαρικών
Δέσιμο σαλτσών
Η πιο γνωστή χρήση είναι το δέσιμο σαλτσών. Λίγο από αυτό το νερό στα ζυμαρικά και τη σάλτσα τους δημιουργεί μια βελούδινη υφή, ειδικά αν πρόκειται για πέστο ή κρεμώδεις σάλτσες.
Μούλιασμα οσπρίων
Χρησιμοποιήστε το για να μουλιάσετε όσπρια. Θα μαλακώσουν πιο γρήγορα και θα χυλώσουν καλύτερα όταν μαγειρευτούν.
Ζύμες για ψωμί και πίτσα
Το αμυλούχο νερό κάνει τη ζύμη πιο ελαστική και ενισχύει τη γεύση της. Είναι ιδανικό για κάθε ζυμάρι που απαιτεί νερό και αλάτι.
Ατμισμένα λαχανικά
Ατμίστε λαχανικά πάνω από τα βράζοντα ζυμαρικά ή χρησιμοποιήστε το νερό για ατμό άλλες φορές. Τα λαχανικά σας θα αποκτήσουν μια διακριτική γεύση από το άμυλο.
Βάση για σούπες και ζωμούς
Το νερό αυτό είναι ιδανικό για να δώσει σώμα σε σούπες και ζωμούς. Δουλέψτε το σαν ένα ελαφρύ, ενισχυμένο ζωμό.
Φυσικό καθαριστικό
Χρησιμοποιήστε το όσο είναι ζεστό για να καθαρίσετε σκεύη. Το άμυλο δρα σαν φυσικό καθαριστικό.
Λίπασμα για τα φυτά
Εάν δεν το χρειάζεστε στη μαγειρική, χρησιμοποιήστε το για πότισμα. Τα μέταλλα που περιέχει είναι ευεργετικά για τα φυτά.