Η πανάρχαια ελληνική συνταγή που μειώνει τα τριγλυκερίδια και προστατεύει από ασθένειες
Το παραδοσιακό γλύκισμα με σουσάμι και μέλι που ενισχύει την υγεία και την ενέργεια σας
Δημοσίευση 22/1/2025
Η ελληνική διατροφή, γνωστή για τις πλούσιες γεύσεις και τα θρεπτικά συστατικά της, κρύβει πολλές φορές αρχαία μυστικά για την υγεία. Ένα τέτοιο μυστικό είναι το παραδοσιακό παστέλι, το οποίο, πέρα από τη μοναδική του γεύση, φημίζεται για τις θεραπευτικές του ιδιότητες.
Αν και οι ρίζες του φτάνουν 6.000 χρόνια πίσω, είναι ένα από τα τρόφιμα που ενισχύει την υγεία και την ενέργεια, βοηθώντας στη μείωση των τριγλυκεριδίων και προστατεύοντας από πολλές ασθένειες.
Η Ιστορία του Παστελιού:
Το παστέλι, που βασίζεται σε δύο βασικά υλικά, το σουσάμι και το μέλι, αναφέρεται ήδη στην Ιλιάδα του Ομήρου, ως τρόφιμο που προσφερόταν στους πολεμιστές πριν από τις μάχες για να ενισχύσει την ενέργειά τους. Χαρακτηριστικά, ο Ηρόδοτος το θεωρούσε «τονωτικό» και «ευγονικό», ενώ χρησιμοποιούνταν και στην αρχαία Αίγυπτο από τις γυναίκες για τη ρύθμιση των ορμονών και την αύξηση της λίμπιντας.
Θεραπευτικές Ιδιότητες:
Το παστέλι περιέχει πλούσιες ποσότητες βιταμίνης Ε, ασβεστίου, φώσφορου, κάλιου, μαγνησίου και σιδήρου, συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Επιπλέον, η τακτική κατανάλωση του εν λόγω γλυκίσματος έχει θετική επίδραση στα επίπεδα της χοληστερίνης, βοηθώντας στη ρύθμιση των λιπιδίων στο αίμα, και προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Μια από τις πιο σημαντικές του δράσεις είναι η ικανότητά του να μειώνει τα τριγλυκερίδια, έναν από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιοαγγειακές ασθένειες. Επιπλέον, το παστέλι βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, κάτι που ενισχύει την πνευματική και σωματική απόδοση.
Η Συνταγή για Παστέλι:
Αν θέλεις να επωφεληθείς από τις υγιεινές του ιδιότητες, μπορείς εύκολα να το φτιάξεις στο σπίτι με την παρακάτω συνταγή:
Υλικά:
- 500 γρ μέλι
- 500 γρ σουσάμι με τη φλούδα του
- Φλούδα από ένα μέτριο λεμόνι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ανθόνερο (ή λίγο παραπάνω για να βρέξουμε τα χέρια μας)
Εκτέλεση:
- Καβουρδίζουμε το μισό σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι για περίπου 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Στη συνέχεια, βάζουμε το μέλι και τη φλούδα του λεμονιού σε μια κατσαρόλα και το βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία, ξαφρίζοντας το.
- Όταν αρχίσουν να σχηματίζονται φουσκάλες, προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και ανακατεύουμε συνεχώς.
- Αφήνουμε το μείγμα να πήξει για περίπου 8-10 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να γίνει πηχτό.
- Απλώνουμε το μείγμα σε αντικολλητικό χαρτί και όταν κρυώσει λίγο, βρέχουμε τα χέρια μας με ανθόνερο και του δίνουμε το σχήμα και το πάχος που θέλουμε.
- Χαράζουμε το παστέλι σε τετράγωνα κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ροδάκι πίτσας.
Η κατανάλωση παστελιού προσφέρει ενέργεια και ανακούφιση από το άγχος, την κόπωση και ακόμη και την κατάθλιψη, ενώ μπορεί να φέρει βελτίωση στη γενικότερη υγεία σου μέσα σε λίγες εβδομάδες. Δοκίμασέ το ως σνακ και απόλαυσε τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία σου!