Prive δείπνα, η νέα (ακριβή) τάση στη διασκέδαση και στην Ελλάδα
Η νέα τάση στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 7/2/2025
![Prive δείπνα, η νέα (ακριβή) τάση στη διασκέδαση και στην Ελλάδα](https://cdn.e-daily.gr/repository/2024/pexels-yente-van-eynde-1263034-2403392.jpg)
Η νέα τάση στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, φέρνει έναν εντυπωσιακό αέρα ανανέωσης στον κόσμο της εστίασης και της γαστρονομίας αν και δεν είναι για όλους.
Πρόκειται για την πρωτότυπη ιδέα του «ιδιωτικών χώρων», η οποία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος, συνδυάζοντας τη διασκέδαση, τη δημιουργικότητα και την αγάπη για το καλό φαγητό.
Αυτή η εμπειρία, που αναμφισβήτητα διαφοροποιείται από την παραδοσιακή έξοδο για φαγητό, επιτρέπει στους συμμετέχοντες να ετοιμάσουν το δικό τους μενού σε έναν επαγγελματικό χώρο μαγειρικής.
Είτε πρόκειται για εστιατόρια που διαθέτουν εξειδικευμένα μαγειρικά στούντιο, είτε για ειδικούς χώρους που ενοικιάζονται για προσωπικές ή εταιρικές εκδηλώσεις, το «μαγείρεμα» γίνεται μια κοινωνική και δημιουργική εμπειρία που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά και τους επιτρέπει να εκφράσουν τις γαστρονομικές τους ικανότητες, απολαμβάνοντας την παρέα των φίλων ή συναδέλφων τους.
Φωτογραφία από Lisa Fotios
Μια εμπειρία που ανανεώνει τη διασκέδαση
Η ατμόσφαιρα που δημιουργούν αυτά τα μοναδικά γαστρονομικά στούντιο είναι κάτι περισσότερο από μια απλή εξόρμηση σε ένα εστιατόριο. Ο χώρος διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να μαγειρέψεις όπως οι επαγγελματίες, με οδηγίες από έμπειρους σεφ ή διατροφολόγους που καθοδηγούν τη διαδικασία και διασφαλίζουν πως το αποτέλεσμα θα είναι άψογο.
Η δημοτικότητα αυτής της μόδας έχει αυξηθεί ραγδαία καθώς συνδυάζει δύο βασικές ανάγκες: τη δημιουργικότητα και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Οι συμμετέχοντες δεν είναι απλά πελάτες, αλλά μέρος της διαδικασίας, δημιουργώντας μοναδικά πιάτα και απολαμβάνοντας τη διαδικασία του μαγειρέματος μαζί με άλλους, δημιουργώντας έναν δεσμό που συχνά ξεπερνά την απλή γαστρονομική εμπειρία.
Από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη: Εξερεύνηση των νέων trends
Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, πολλές επιχειρήσεις έχουν αγκαλιάσει αυτή τη νέα τάση και προσφέρουν διαφορετικά προγράμματα για την απόλαυση του κοινού. Οι επιλογές ποικίλουν, από μικρά στούντιο μαγειρικής που αναλαμβάνουν την οργάνωση γευμάτων για παρέες ή εταιρικές εκδηλώσεις, μέχρι και μεγαλύτερους χώρους που φιλοξενούν διαγωνισμούς μαγειρικής και σεμινάρια για επαγγελματίες ή ερασιτέχνες μάγειρες.
Στην Αθήνα, το φαινόμενο αυτό έχει ήδη δημιουργήσει νέες συνεργασίες και συνέργειες, με μεγάλα εστιατόρια να προσφέρουν για λίγες ώρες τη δυνατότητα στους πελάτες να μαγειρέψουν και να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους. Ενώ στη Θεσσαλονίκη, ο κόσμος φαίνεται να έχει ιδιαίτερη αγάπη για το παραδοσιακό, με τοπικούς σεφ να συνδυάζουν την τοπική κουζίνα με σύγχρονες τεχνικές σε αυτές τις «μαγειρικές εκδρομές».
Φωτογραφία από Yente Van Eynde
Αξιοσημείωτο είναι πως πολλές από αυτές τις εμπειρίες είναι εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες του κοινού. Οι επισκέπτες μπορούν να κλείσουν προσωπικές συνεδρίες ή να συμμετάσχουν σε ομαδικές δραστηριότητες, όπως ρεβεγιόν ή πάρτι γενεθλίων, στα οποία τα πιάτα τα προετοιμάζουν οι ίδιοι.
Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα της, η εμπειρία αυτή έχει ένα σημαντικό μειονέκτημα: την υψηλή τιμή της. Τα μαγειρικά στούντιο και οι ειδικοί χώροι που προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες απαιτούν σημαντικές επενδύσεις σε εξοπλισμό, προσωπικό και υποδομές, γεγονός που οδηγεί σε τιμές αρκετά υψηλές, συχνά απαγορευτικές για πολλούς. Κι αν κάποτε το να 'κλείσεις χώρο' ξεκινούσε από 60 ευρώ για μερικές ώρες, τώρα έχει ξεπεράσει τα 100 ευρώ και φτάνει ως τα 300 ευρώ. Σε αυτό όμως μην υπολογίσετε σερβιτόρους, ή μάγειρες, ή υλικά. Είναι όλα πάνω σας.