Η μυστική συνταγή για τις πιο τραγανές και νόστιμες τηγανητές πατάτες
Θέλει τρόπο για να γίνουν πραγματικά, τέλειες
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 20/2/2025 | 00:18

Οι τηγανητές πατάτες είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και απλά πιάτα, αλλά για να γίνουν τέλειες χρειάζονται κάποιες μικρές «μυστικές» τεχνικές.
Εδώ είναι μερικά tips για να τις φτιάξεις σαν επαγγελματίας:
Επιλογή πατάτας: Οι πατάτες με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο είναι οι καλύτερες για τηγάνισμα. Η ποικιλία «Νεύρο» ή «Αγγλική» είναι ιδανικές γιατί παραμένουν τραγανές εξωτερικά και μαλακές εσωτερικά.
Κόψιμο: Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες ή λωρίδες, ανάλογα με την προτίμησή μας. Βεβαιώσου ότι το μέγεθος είναι ομοιόμορφο, έτσι ώστε να τηγανίζονται ομοιόμορφα.
Μουλιάζουμε τις πατάτες: Πριν τις τηγανίσουμε, είναι καλό να τις μουλιάσουμε για 30 λεπτά σε νερό. Αυτό βοηθά να απομακρυνθεί το περιττό άμυλο και να γίνουν πιο τραγανές.
Στέγνωμα: Μετά το μουλιάσμα, στραγγίζουμε καλά τις πατάτες και τις σκουπίζουμε με μια πετσέτα κουζίνας για να αφαιρέσουμε την υγρασία. Αν τις τηγανίσουμε με υγρασία, θα γίνουν μαλακές και δεν θα τραγανίσουν.
Διπλό τηγάνισμα
Η μυστική συνταγή για τις πιο τραγανές πατάτες είναι το διπλό τηγάνισμα:
- Πρώτο τηγάνισμα: Τηγανίζουμε τις πατάτες σε χαμηλή θερμοκρασία (160°C) για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά χωρίς να πάρουν χρώμα.
- Δεύτερο τηγάνισμα: Ανυψώνουμε τη θερμοκρασία (180°C) και τις τηγανίζουμε ξανά για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν χρυσαφένιες και τραγανές.
- Αλάτισμα: Αλάτι βάζουμε πάντα αμέσως μετά το τηγάνισμα, όσο οι πατάτες είναι ζεστές, ώστε το αλάτι να κολλήσει καλύτερα.
Λάδι
Χρησιμοποίησε φυτικό λάδι με υψηλή θερμοκρασία καπνίσματος, όπως ηλιέλαιο ή φοινικέλαιο, για να αποφύγεις να μυρίσει το λάδι κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος.
Αρώματα και μπαχαρικά
Αν θέλεις να δώσεις έξτρα γεύση, μπορείς να προσθέσεις ρίγανη, σκόρδο σε σκόνη ή πάπρικα, μετά το τηγάνισμα.
Ακολουθώντας αυτά τα μυστικά, οι τηγανητές πατάτες σου θα γίνουν ακριβώς όπως αυτές που απολαμβάνεις στα καλύτερα εστιατόρια!