E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς μια βιαστική κίνηση στην κουζίνα «έψησε» ένα από τα πιο διάσημα σνακ

Tα νάτσος έχουν εξελιχθεί σε ένα γαστρονομικό φαινόμενο

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 17/3/2025 | 00:01

Πώς μια βιαστική κίνηση στην κουζίνα «έψησε» ένα από τα πιο διάσημα σνακ
Φωτογραφία από Polina Tankilevitch

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς γεννήθηκαν τα νάτσος; Αυτό το τραγανό, εθιστικό σνακ που συνοδεύει μπίρες, κοκτέιλ και κινηματογραφικές βραδιές δεν ήταν προϊόν κάποιας επιστημονικής έρευνας ή ενός γκουρμέ σεφ.

Αντιθέτως, δημιουργήθηκε σχεδόν κατά λάθος, σε μια στιγμή απόγνωσης, μέσα στην κουζίνα ενός εστιατορίου στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Η ιστορία πίσω από τα νάτσος

Η χρονιά ήταν το 1943 και η τοποθεσία ένα εστιατόριο στην πόλη Πιέντρας Νέγκρας, ακριβώς απέναντι από το Τέξας. Μία ομάδα Αμερικανών στρατιωτικών συζύγων είχε βγει για φαγητό, αλλά έφτασαν αργά—το εστιατόριο έκλεινε και η κουζίνα είχε σχεδόν αδειάσει. Ο Ignacio "Nacho" Anaya, ο υπεύθυνος εκείνης της βραδιάς, δεν ήθελε να τις απογοητεύσει.

Με τα εφόδια που είχαν απομείνει, ο Nacho άρπαξε μερικές τορτίγιες, τις έκοψε σε τρίγωνα, τις τηγάνισε μέχρι να γίνουν τραγανές, τις πασπάλισε με λιωμένο τυρί και πρόσθεσε από πάνω jalapeños. Αυτή η αυτοσχέδια λύση όχι μόνο έσωσε την κατάσταση, αλλά δημιούργησε και ένα από τα πιο διάσημα σνακ στον κόσμο!

Από τη «λύση ανάγκης» στη διεθνή επιτυχία

Οι πελάτες ενθουσιάστηκαν και η φήμη του πιάτου εξαπλώθηκε γρήγορα. Το όνομα "Nacho's Special" καθιερώθηκε, καθώς το πιάτο έφερε το όνομα του δημιουργού του. Σταδιακά, άρχισε να σερβίρεται σε περισσότερα μέρη, μέχρι που έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της Tex-Mex κουζίνας.

Τη δεκαετία του '70, τα νάτσος μπήκαν στα γήπεδα και τα σινεμά, όταν ο Frank Liberto, ένας επιχειρηματίας από το Τέξας, βρήκε τρόπο να δημιουργήσει ένα λιωμένο τυρί με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Έτσι, τα νάτσος έγιναν το απόλυτο stadium food και σύντομα κυριάρχησαν στον κόσμο του σνακ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τρία μεγάλα λάθη που όλοι κάνουμε με τα εσώρουχα

Body+Mind 17.03.2025
Προσπαθήστε να το αποφύγετε

Η Ελένη Πετρουλάκη απογείωσε την εμφάνισή της με ένα απλό κόκκινο σακάκι ‑ Δες πώς το συνδύασε!

Style 17.03.2025
Η Ελένη Πετρουλάκη εκτός από κορυφαία επαγγελματίας στο χώρο της γυμναστικής, είναι και μία πολύ στυλάτη γυναίκα

Επιστρέφει ο «βήχας των 100 ημερών», η νόσος που δεν έφυγε

Body+Mind 17.03.2025
Η επανεμφάνιση του κοκκύτη και η απειλή των πολυανθεκτικών μικροβίων

Πώς μια βιαστική κίνηση στην κουζίνα «έψησε» ένα από τα πιο διάσημα σνακ

Food 17.03.2025
Tα νάτσος έχουν εξελιχθεί σε ένα γαστρονομικό φαινόμενο

Εγκεφαλικό: Τα 6 σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Body+Mind Χτες
Το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν διακόπτεται η ροή αίματος σε μέρος του εγκεφάλου, προκαλώντας σοβαρές βλάβες ή ακόμα και θάνατο.

Τα πιο ξεχωριστά αρώματα με νότες τριαντάφυλλου

Body+Mind Χτες
Αν σου αρέσουν τα τριαντάφυλλα, θα τα λατρέψεις αυτά τα αρώματα!

6+1 προτάσεις εστιατορίων δίπλα στη θάλασσα για να φας το μεσημέρι της Κυριακής με την οικογένειά σου

Eat + Drink Χτες
Καλό φαγητό και θέα θάλασσα για να το απολαύσεις με τους αγαπημένους σου!

Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τη σωστή μεταφύτευση των φυτών σου

Σπίτι Χτες
Μάθε όλα τα μυστικά για να έχεις πάντα υπέροχα φυτά!

Πώς θα αναγνωρίσεις ένα νάρκισσο

Σχέσεις Χτες
Μήπως έχεις σχέση με έναν τέτοιο;

Clogs: Πώς να φορέσεις σωστά τα παπούτσια που πρωταγωνιστούν φέτος την άνοιξη

Style Προχτές
Η νέα μόδα που συνδυάζει άνεση και κομψότητα για την άνοιξη του 2025