Συνταγές του Αγίου Όρους, ιδανικές για αυτές τις μέρες
Με υλικά απλά, αλλά γεμάτα θρεπτικά συστατικά και σεβασμό στη φύση
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 9/4/2025 | 00:01

H κουζίνα του Αγίου Όρους βασίζεται κυρίως σε λαχανικά, όσπρια και θαλασσινά, προσφέροντας γεύματα υγιεινά και νόστιμα.
Αν έχεις αδυναμία στις παραδοσιακές γεύσεις και ψάχνεις κάτι ιδιαίτερο για αυτές τις γιορτινές μέρες, οι συνταγές του Αγίου Όρους θα σε ταξιδέψουν σε μια άλλη εποχή. Με υλικά απλά, αλλά γεμάτα θρεπτικά συστατικά και σεβασμό στη φύση, τα μοναστήρια του Όρους κρατούν ζωντανές τις γεύσεις και τις συνήθειες αιώνων.
Ανέμελα αλλά γεμάτα ουσία, αυτές οι συνταγές συνδυάζουν τη λιτότητα της μοναχικής ζωής με την πλούσια παράδοση των ελληνικών γευμάτων. Είναι η στιγμή να ανακαλύψεις πιάτα που ενσωματώνουν τη σοφία του παρελθόντος και τη σύγχρονη ανάγκη για φαγητό με αληθινή γεύση και νοστιμιά.
1.Ρεβύθια λεμονάτα: Ένα κλασικό πιάτο όπου τα ρεβύθια μαγειρεύονται με ελαιόλαδο, κρεμμύδι και χυμό λεμονιού, δημιουργώντας ένα γευστικό και θρεπτικό γεύμα.
2. Πατάτες γιαχνί: Πατάτες μαγειρεμένες με ντομάτα, κρεμμύδι και αρωματικά βότανα, αποτελούν ένα απλό αλλά πλούσιο σε γεύση πιάτο.
3. Χόρτα τσιγαριαστά: Φρέσκα χόρτα σοταρισμένα με ελαιόλαδο και σκόρδο, μια υγιεινή και νόστιμη επιλογή.
4. Μυδοπίλαφο: Ρύζι μαγειρεμένο με μύδια, κρεμμύδι, ντομάτα και μυρωδικά, ένα πιάτο που συνδυάζει θαλασσινά με δημητριακά.
5. Μαγειρίτσα με μανιτάρια και ψάρι: Μια αγιορείτικη εκδοχή της παραδοσιακής μαγειρίτσας, όπου αντί για εντόσθια χρησιμοποιούνται μανιτάρια και φιλέτο ψαριού.