Η μεγαλύτερη θερμική λίμνη του κόσμου βρίσκεται 30’ από την Ελλάδα με το αυτοκίνητο!
Η επιστήμη ανακάλυψε έναν υπόγειο θησαυρό – και είναι σχεδόν δίπλα μας!
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 11/4/2025 | 00:26

Ποιος είπε ότι για να ζήσεις μια εμπειρία... National Geographic πρέπει να πετάξεις στην άλλη άκρη του κόσμου; Μερικές φορές, η φύση φυλάει τους πιο εντυπωσιακούς της θησαυρούς ακριβώς δίπλα σου. Όπως στην περίπτωση της θερμικής λίμνης “Neuron”, η οποία μόλις ανακηρύχθηκε η μεγαλύτερη στον κόσμο στο είδος της και βρίσκεται μόλις 30 λεπτά οδήγησης από τα ελληνοαλβανικά σύνορα!
View this post on Instagram
Στη μικρή πόλη Λεσκοβίκι, στις νότιες πλαγιές της Αλβανίας, κοντά στην ελληνική Ήπειρο, μια διεθνής επιστημονική ομάδα από την Τσεχία ανακάλυψε ένα σπήλαιο που κρύβει μια τεράστια υπόγεια λίμνη. Το εντυπωσιακότερο; Η λίμνη αυτή παραμένει θερμή όλο τον χρόνο, ανεξαρτήτως καιρού, χάρη στη γεωθερμική ενέργεια που εκλύεται στα βάθη της.
Με μήκος 138 μέτρα και πλάτος 42, πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόγεια θερμική λίμνη που έχει καταγραφεί ποτέ – ένα φυσικό θαύμα που συνδυάζει επιστημονικό ενδιαφέρον και ατόφια περιπέτεια.
Λίμνη "Neuron": Μια πύλη στο υπόγειο βασίλειο της φύσης
Η λίμνη πήρε το όνομά της από τον οργανισμό Neuron Foundation, που στήριξε οικονομικά την ανακάλυψη. Το νερό της φτάνει τους 26°C, είναι πλούσιο σε υδρόθειο και συνεχώς διαμορφώνει νέες υπόγειες δομές, καθώς διαλύει τον ασβεστόλιθο με φυσικό… θειικό οξύ. Μιλάμε για ενεργή γεωλογική δράση, σχεδόν σαν να παρακολουθείς ντοκιμαντέρ ζωντανά, αλλά είσαι ΕΣΥ μέσα στο πλάνο.
View this post on Instagram
Το Λεσκοβίκι, μια ήσυχη και πράσινη κωμόπολη με γραφικά σπίτια και αγνές φυσικές πηγές, γίνεται ξαφνικά το hotspot των γεωλόγων παγκοσμίως. Η περιοχή για χρόνια παρέμενε ανεξερεύνητη λόγω της εγγύτητας με τα ελληνοαλβανικά σύνορα και των πολιτικών εντάσεων. Όταν όμως οι επιστήμονες εντόπισαν μια στήλη ατμού να εκτοξεύεται από την πλαγιά, η περιπέτεια ξεκίνησε!
Το άνοιγμα οδηγούσε σε σπηλαιοσύστημα με ιαματικές πηγές, που εκτείνεται σε βάθος 100 μέτρων. Και στο τέλος του… ένα υδάτινο θαύμα. «Μόλις το είδαμε, καταλάβαμε ότι είχαμε μπροστά μας κάτι μοναδικό», δήλωσε ο γεωλόγος Ρίτσαρντ Μπούντα.
Η επιστημονική ομάδα θα επιστρέψει για νέες μελέτες, καθώς η λίμνη ενδέχεται να φιλοξενεί μικροβιακή ζωή που αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες – κάτι που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα υπόγεια οικοσυστήματα. «Η πραγματική περιπέτεια μόλις αρχίζει», τόνισε ο επικεφαλής Μάρεκ Αουντί.