Απίστευτο κι όμως ελληνικό: Το νησί με 7 κατοίκους, 1 παραλία και νερά που θα ζήλευε η Καραϊβική!
Το κρυφό νησί-όνειρο που θα σε κάνει να ξεχάσεις τα εξωτικά μέρη!
Δημοσίευση 18/4/2025 | 00:34

Αν σου έλεγα ότι υπάρχει ένα ελληνικό νησί που χωράει... μόνο 7 κατοίκους, έχει μία (και μοναδική!) παραλία, αλλά αυτή είναι τόσο εξωτική που θα έκανε ακόμα και τις Μαλδίβες να κοκκινίσουν από ζήλια, θα με πίστευες; Κι όμως, καλωσήρθες στη Σαπιέντζα – το μικρό θαύμα της Μεσσηνίας που ελάχιστοι γνωρίζουν, αλλά όποιος το ανακαλύψει δεν το ξεχνά ποτέ.
View this post on Instagram
Το νησί της «σοφίας» και της απόλυτης ηρεμίας
Με όνομα ιταλικής καταγωγής που σημαίνει «σοφία», η Σαπιέντζα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των μεσσηνιακών Οινουσσών (ναι, υπάρχουν κι αυτές!), αλλά θα τη βρεις να ξαπλώνει νωχελικά στα ανοιχτά της Μεθώνης, κάπου μεταξύ γαλαζοπράσινων νερών, αρχαίων ναυαγίων και... απόλυτης σιγής.
Η Σαπιέντζα έχει μόλις 9 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση, αλλά ιστορία και φύση που γεμίζουν εγκυκλοπαίδειες. Και μπορεί οι μόνιμοι κάτοικοι να μην ξεπερνούν τους επτά (ναι, καλά διάβασες), όμως το νησί είναι γεμάτο εκπλήξεις.
Μία παραλία, όλη η μαγεία
Μία και καλή. Η Σαπιέντζα δεν είναι νησί που θα σε μπλέξει με δίλημμα «σε ποια παραλία να πάω». Έχει μόνο μία, αλλά αυτή λέγεται Άμμος και είναι σαν να προσγειώθηκες με αλεξίπτωτο σε μια σπάνια γωνιά της Καραϊβικής: ζεστά, γαλήνια, διάφανα νερά χωρίς ίχνος κυματισμού, λευκή άμμος και ένα vibe που σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στην Ελλάδα.
View this post on Instagram
Το μυστικό; Ο απόλυτος προσανατολισμός και η αγκαλιά του νησιού που προστατεύει την παραλία από κάθε άνεμο. Bonus: οι θαλάσσιες βουτιές συνοδεύονται από τη θέα της Μεθώνης απέναντι, που σου χαμογελά με τα ιστορικά της τείχη.
Το νησί δεν είναι μόνο τουριστική ανάσα. Είναι ένας βοτανικός και οικολογικός θησαυρός, με σπάνια χλωρίδα και ένα κοπάδι από κρι-κρι να κυκλοφορούν άνετα, καθώς η Σαπιέντζα είναι προστατευόμενος φυσικός βιότοπος. Εδώ, μάλιστα, κρύβεται και το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, η τάφρος των Οινουσσών, που φτάνει σε βάθος 5.121 μέτρων!
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο βυθός της Σαπιέντζας φιλοξενεί ιστορικά ναυάγια. Ανάμεσά τους, καράβια με ρωμαϊκές σαρκοφάγους και τις κολόνες από το περίφημο περιστύλιο του Ηρώδη στην Καισάρεια της Παλαιστίνης. Σκέψου Εθνικό Μουσείο... κάτω απ’ το κύμα!
View this post on Instagram
Στο νοτιότερο άκρο του νησιού στέκει αγέρωχος ο φάρος της Σαπιέντζας, χτισμένος το 1885 έπειτα από αίτημα της βασίλισσας Βικτωρίας (ναι, της γνωστής). Οι ιστορίες λένε πως, πριν την έλευση του ηλεκτρικού, οι γυναίκες της απέναντι ακτής χρησιμοποιούσαν το φως του –που φαινόταν από 25 ναυτικά μίλια μακριά!– για να κεντάνε τα βράδια. Σήμερα λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια, αλλά παραμένει ένα ρομαντικό αποτύπωμα αλλοτινών καιρών.
Πώς πας σε αυτό το παραμυθένιο μέρος;
Απλά. Με τουριστικό πλοιάριο από τη Μεθώνη, που σε πάει μέσα σε λίγη ώρα από την... καθημερινότητα στην απόλυτη απομόνωση. Και μετά; Απόλαυσε την παραλία, περπάτα στο δάσος, παρατήρησε τους κρι-κρι και φαντάσου ότι είσαι εξερευνητής που μόλις ανακάλυψε τον δικό του χαμένο παράδεισο.