Ξέχνα τις μπριζόλες! 7 φυτικές τροφές που έχουν περισσότερο σίδηρο από το κρέας
Οι τροφές που παίρνουν εκδίκηση από τη μπριζόλα - και σώζουν τον οργανισμό σου από την αναιμία!
Δημοσίευση 19/4/2025 | 00:05

Ο σίδηρος είναι ο ήρωας χωρίς κάπα του οργανισμού σου. Μεταφέρει οξυγόνο σε κάθε κύτταρο και σου δίνει ενέργεια να σταθείς όρθιος (ή να σηκώσεις βάρη στο γυμναστήριο). Αν πέσει, έρχεται αναιμία, κόπωση, τρέμουλο, ατονία… και γενικά δεν είναι ωραία φάση. Ειδικά για τις γυναίκες, τους εφήβους, τους χορτοφάγους και όσους κάνουν έντονη άσκηση, το θέμα του σιδήρου είναι σοβαρή υπόθεση.
Τι σου έρχεται πρώτο στο μυαλό όταν ακούς «σίδηρος»;
Αν η απάντηση είναι «μοσχαρίσια μπριζόλα», σε νιώθουμε. Αλλά και… σε εκπαιδεύουμε. Γιατί όσο κι αν φαίνεται περίεργο, υπάρχουν τροφές –φυτικές παρακαλώ!– που ξεπερνούν το κρέας σε περιεκτικότητα σιδήρου και μάλιστα με διαφορά.
Για την ιστορία, να σου πούμε ότι μια γερή μπριζόλα 225 γραμμαρίων περιέχει 6,5mg σιδήρου. Ας δούμε τώρα ποια είναι τα φυτικά power foods που την «τρώει» στη στροφή:
Σπανάκι – 18mg (σε 3 φλιτζάνια)
Ο Ποπάι κάτι ήξερε. Το σπανάκι δεν είναι απλά μια υγιεινή πρασινάδα, αλλά ο βασιλιάς του φυτικού σιδήρου, με τριπλάσια ποσότητα από το κρέας!
Κόκκινα φασόλια – 8mg (σε 2 φλιτζάνια)
Φτωχά αλλά τίμια, τα ταπεινά φασόλια είναι πλούσια όχι μόνο σε πρωτεΐνη αλλά και σε σίδηρο. Και ναι, είναι bean there, done that.
Κάσιους – 8mg (σε 1 φλιτζάνι)
Νόμιζες ότι τα κάσιους είναι απλά ένα σνακ πολυτελείας; Think again. Εκτός από το ότι είναι τέλεια για τις λιγούρες, είναι και σιδηροβόμβες.
Φασόλια σόγιας – 7mg (σε 2 φλιτζάνια)
Η σόγια είναι το εργοστάσιο του φυτικού κόσμου. Σίδηρος, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες… όλα στο πακέτο.
Φακές – 7mg (σε 1 φλιτζάνι)
Μπορεί να τις σνόμπαρες στο σχολικό ταπεράκι, αλλά η φακή είναι διατροφικός θησαυρός. Και μάλιστα πλούσιος σε σίδηρο!
Βρώμη – 8mg (σε 1 φλιτζάνι)
Η βασίλισσα του πρωινού δεν παίζει. Εκτός από ενέργεια, η βρώμη σου δίνει και σίδηρο, ώστε να μην πέσεις ξερός στις 11:00.
Τόφου – 7,2mg (σε 1 φλιτζάνι)
Το «αίνιγμα» της χορτοφαγικής κουζίνας κάνει θραύση και στο θέμα του σιδήρου. Αν δεν σου αρέσει σκέτο, δοκίμασέ το stir-fried ή μαριναρισμένο – είναι game changer.
Tip: Συνδύασε τις παραπάνω τροφές με βιταμίνη C (π.χ. πιπεριές, πορτοκάλι, ακτινίδιο) για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου. Και απέφυγε να τις συνδυάζεις με πολύ καφέ ή τσάι, γιατί μειώνουν την απορρόφηση.