Μια από τις πιο εσωστρεφείς χώρες του κόσμου ανοίγει τις πόρτες της στον τουρισμό
Μία από τις πιο κλειστές χώρες του πλανήτη
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 28/4/2025 | 09:57

Το Τουρκμενιστάν, μία από τις πιο κλειστές χώρες του κόσμου, κάνει τώρα στροφή στον τουρισμό, θεσπίζοντας ηλεκτρονική βίζα για να διευκολύνει την είσοδο επισκεπτών.
Μέχρι πρόσφατα, όσοι ήθελαν να ταξιδέψουν εκεί έπρεπε να αποκτήσουν βίζα εκ των προτέρων και να υποβάλουν επίσημη «προσκλητήρια επιστολή», όπως αναφέρει ο Independent. Το νέο σύστημα απλουστεύει τη διαδικασία: οι ταξιδιώτες θα συμπληρώνουν απλά μια ηλεκτρονική αίτηση, χωρίς να απαιτούνται προσκλήσεις, ενισχύοντας έτσι τον τουρισμό και τις επιχειρηματικές επισκέψεις.
Ο πρόεδρος Σερντάρ Μπερντιμουχαμέντοφ θα καθορίσει τις λεπτομέρειες σχετικά με τα είδη και τη διάρκεια των ηλεκτρονικών θεωρήσεων, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα Neutral Turkmenistan.
Ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά αξιοθέατα της χώρας είναι ο διάσημος φλεγόμενος κρατήρας φυσικού αερίου, γνωστός ως «Πύλες της Κολάσεως», που βρίσκεται 260 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, Ασγκαμπάτ, και καίει εδώ και δεκαετίες.
Η Ασγκαμπάτ ξεχωρίζει για τρία αρχιτεκτονικά ρεκόρ: έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα λευκομάρμαρων κτιρίων στον κόσμο (σύμφωνα με στοιχεία του 2013), τον μεγαλύτερο αριθμό σιντριβανιών σε δημόσιο χώρο και τη μεγαλύτερη εσωτερική ρόδα λούνα παρκ, ύψους 47,6 μέτρων.
pexels
Η προσπάθεια του Τουρκμενιστάν να αναδείξει τον τουρισμό εντάθηκε μετά το 2010, όταν η Ασγκαμπάτ επιλέχθηκε ως διοργανώτρια πόλη των Ασιατικών Αγώνων Κλειστού Χώρου το 2017. Η κυβέρνηση επένδυσε σε νέες εγκαταστάσεις και μνημεία, όμως η περιορισμένη πρόσβαση των πολιτών και των επισκεπτών είχε ως αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά τα έργα να μην αξιοποιούνται ιδιαίτερα.
Όπως δήλωσε στο Wired η Ρέιτσελ Ντένμπερ, αναπληρώτρια διευθύντρια για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τη δεκαετία του ’90 το Τουρκμενιστάν κατεδαφίζει εκτάσεις για να ανεγείρει μνημεία και ουρανοξύστες. Παράλληλα, καθώς πάνω από το 70% της χώρας καλύπτεται από έρημο και το 90% του νερού προέρχεται από τον ποταμό Αμού Ντάρια, η κατασκευή σιντριβανιών σε δημόσιες πλατείες στέρησε νερό από τους κατοίκους, επιδεινώνοντας τα προβλήματα ύδρευσης.