Πώς να εξαφανίσετε την υγρασία και τη μούχλα από το σπίτι
Επικίνδυνη για την υγεία - Πώς να αποτρέψετε την ανάπτυξή της
Δημοσίευση 4/3/2015 | 00:00
Η μούχλα που συχνά αναπτύσσεται στο σπίτι μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για τον ανθρώπινο οργανισμό και να μας προκαλέσει ασθένειες όπως οι κρίσεις άσθματος, η ιγμορίτιδα, η βρογχίτιδα, καθώς και άλλα νοσήματα των πνευμόνων, όπως και αλλεργίες.
Όμως δεν είναι όλα τα είδη μούχλας επίφοβα, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι ακίνδυνα και μόνο λίγα είναι αυτά που θα πρέπει να προσέξουμε. Η μούχλα εμφανίζεται κατά κύριο λόγο τους μήνες του χειμώνα και σε περίπτωση που παρατηρηθεί σε κάποια κατοικία, οι πρώτοι που θα πρέπει να την αποφύγουν είναι όσοι πάσχουν από άσθμα ή άλλες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, όπως επίσης και όσοι βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και τα βρέφη, τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Τα συμπτώματα από τη μούχλα στην υγεία μας περιλαμβάνουν βήχα, αίσθημα κόπωσης, ερεθισμένα μάτια και λαιμό, πονοκέφαλο, αλλά και ερεθισμό του δέρματος.
Αν θέλουμε να προλάβουμε την εμφάνισή της, πρέπει να αερίζουμε καλά τα δωμάτια του σπιτιού μας, ανοίγοντας για λίγα λεπτά τις πόρτες και τα παράθυρα που βρίσκονται σε αντικριστούς χώρους, ώστε να ανανεώνεται πλήρως ο αέρας, ενώ επίσης θα ήταν καλό να εγκαταστήσουμε αφυγραντήρες, για να απορροφούν την υγρασία. Επιπλέον, καλό θα ήταν να αποφύγουμε τα φυτά εσωτερικού χώρου ή αν θέλουμε να έχουμε, να μην τα ποτίζουμε υπερβολικά, γιατί το νερό αυτό τα σαπίζει και έτσι ευνοείται η ανάπτυξη του επίφοβου μύκητα.
Το μπάνιο θα πρέπει να αερίζεται πολύ καλά μετά από κάθε χρήση του ντους, ενώ όταν κάνουμε ντους, θα πρέπει να έχουμε την πόρτα κλειστή, ώστε οι υδρατμοί που βγαίνουν να μην διαχέονται στο υπόλοιπο σπίτι.
Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στην κουζίνα, ενώ δεν θα πρέπει να στεγνώνουμε τα ρούχα μέσα στο σπίτι και ειδικότερα στα υπνοδωμάτιά μας. Ακόμα, τα θερμαντικά σώματα που λειτουργούν με κηροζίνη ή υγραέριο ευνοούν την εμφάνιση της μούχλας, οπότε θα ήταν καλό να βρεθεί ένας εναλλακτικός τρόπος θερμότητας. Τέλος, για να καθαρίσουμε τη μούχλα, θα πρέπει να προμηθευτούμε τα κατάλληλα καθαριστικά για μύκητες που κυκλοφορούν στην αγορά και τα οποία είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματικά, αντί να χρησιμοποιούμε χλωριούχα προϊόντα.
Δείτε τα 8 πράγματα που πρέπει ή δεν πρέπει να κάνετε
-Σωστός και συχνός αερισμός των χώρων μας. Είναι απολύτως απαραίτητο να αερίζουμε καθημερινά το χώρο που μένουμε.
-Σε χώρους όπως μπάνιο και κουζίνα που συνήθως έχουμε συσσώρευση υδρατμών διασφαλίζουμε ότι υπάρχει ένα σωστό σύστημα εξαερισμού το οποίο καλύπτει τις ανάγκες του συγκεκριμένου χώρου.
-Σε περίπτωση υγρασίας που προέρχεται από την ταράτσα η μόνη αποτελεσματική λύση είναι η σωστή μόνωση.
-Σε περίπτωση που η υγρασία προέρχεται από τα πλαϊνά τοιχώματα του σπιτιού η λύση είναι η επάλειψή τους με κάποιο κάποιο από τα ειδικά στεγανωτικά υλικά που πωλούνται στα καταστήματα χρωμάτων.
-Σε σπίτια που έχουν θέματα υγρασίας καλό είναι γενικά, ν' αποφεύγονται ή να περιορίζονται τα φυτά εσωτερικού χώρου.
-Μειώστε τον χρόνο του μπάνιου σας και μην κάνετε μακράς διαρκείας μπάνια με καυτό νερό. Προτιμήστε να κάνετε πιο γρήγορα ντους με όσο το δυνατόν πιο χλιαρό ή κρύο νερό.
-Μην βάζετε ξύλα μέσα στο σπίτι. Αν έχετε τζάκι αποφύγετε να διατηρείτε τα ξύλα σας μέσα στο σπίτι. Τα φρεσκοκομμένα ξύλα περιέχουν αρκετή ποσότητα νερού που βγαίνει με τη μορφή υγρασίας στον χώρο.
-Μην απλώνεται τα ρούχα μέσα στο σπίτι και γενικά μην τα βάζετε μέσα αν είναι ακόμη υγρά.