Nisteia: Ένα περιοδικό μαγειρικής για τους Αμερικανούς με ελληνικές συνταγές
Σαρακοστιανές γεύσεις για όλους
Δημοσίευση 28/2/2015 | 00:00
Πάνω στην ώρα που η νηστεία αρχίζει, καθώς, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό μας ημερολόγιο, οι ορθόδοξοι χριστιανοί σε όλο τον πλανήτη ξεκινούν να απέχουν από τις καθορισμένες τροφές που επιβάλλει αυτή η παράδοση, η Kiki Vagianos (στην οποία ανήκει το δημοφιλές μπλογκ The Greek Vegan, ενώ αποτελεί επίσης και συντάκτρια στο The Pappas Post) αποφάσισε να εκδώσει ένα εκπληκτικό περιοδικό 40 σελίδων, το οποίο βασίζεται στις σαρακοστιανές γεύσεις.
Το NISTEIA, όπως ονομάζεται το εν λόγω περιοδικό, περιέχει 50 από τις πιο γνωστές και αγαπημένες νηστίσιμες συνταγές, ενώ συμπεριλαμβάνει μια μεγάλη λίστα τροφίμων, για ποικιλία και για ικανοποίηση ακόμα και των πιο απαιτητικών προγραμμάτων, τα οποία δεν αφήνουν περιθώρια για την προετοιμασία ενός πλήρους γεύματος.
Σύμφωνα με τη Vagianos, όλες οι συνταγές που έχει το NISTEIA αποτελούν ένα κομμάτι του ελληνικού πολιτισμού και είναι ιδιαίτερα αγαπητές από τους Έλληνες της διασποράς. Μάλιστα, η ίδια λέει ότι μέσα από το έθιμο της νηστείας όλοι οι Έλληνες ενώνονται, ανεξαρτήτως του τόπου όπου βρίσκονται, καθώς αυτό που τους συνδέει είναι η πίστη και η παράδοση.
Είτε αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε νηστεία μιας ημέρας, είτε μια εβδομάδας, ακόμα και ολόκληρης της σαρακοστής, η μοντέρνα ζωή σε συνδυασμό με αυτήν τη συνήθεια αποτελεί σίγουρα μια πραγματική πρόκληση, καθώς υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να μας επηρεάσουν. Πάντως, όπως δηλώνει η συγγραφέας του περιοδικού, αφορμή της δημιουργίας του ήταν να ενθαρρύνει οποιοδήποτε θέλει να κρατήσει την παράδοση της νηστείας ζωντανή στο σπίτι του.