E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αρνί ή κατσίκι; Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία;

To απόλυτο πασχαλινό crash test!

Δημοσίευση 11/4/2015 | 00:00

Αρνί ή κατσίκι; Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία;

Καθώς πλησιάζει η ώρα για το παραδοσιακό σούβλισμα του οβελία, το δίλημμα για πολλούς είναι: αρνί ή κατσίκι;

Tα 100γρ. αρνιού έχουν 375 θερμίδες. Είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, το οποίο συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Το πιο άπαχο τμήμα του είναι το μπούτι. Έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες αυξάνουν το ουρικό οξύ στο αίμα, με αποτέλεσμα να προκαλείται ουρική αρθρίτιδα. Αντιθέτως, δυναμώνει τους μύες και το νευρικό σύστημα, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο. Το αρνί είναι άριστη πηγή της βιταμίνης Β12, η οποία παίζει ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ είναι απαραίτητη για τον μεταβολισμό λίπους, πρωτεΐνης και υδατανθράκων. Μία μέτρια μερίδα καλύπτει το 60% των αναγκών σε πρωτεΐνη. Επιπλέον, περιέχει μεγάλη ποσότητα σιδήρου και ψευδαργύρου. Μάλιστα, ο σίδηρός του είναι σε μορφή που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Είναι πλούσιο σε κορεσμένο λίπος, το οποίο συνδέεται με καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα ωμέγα-3 που περιέχει φαίνεται ότι προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και βελτιώνουν τη διάθεση.

Το κατσίκι έχει λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με το αρνί, αφού τα 100γρ. έχουν 110 θερμίδες, είναι πλούσιο σε συνένζυμο Q10 –η αντιοξειδωτική δράση του οποίου μειώνει την LDL, την κακή χοληστερόλη– προλαμβάνοντας τη στεφανιαία νόσο και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Περιέχει L-καρνιτίνη, η οποία μεταφέρει τα λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια, όπου μπορούν να διασπαστούν για να δώσουν ενέργεια στον οργανισμό (λιπολυτική δράση). Τέλος, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γ-λινολεϊκό οξύ (CLA), το οποίο συμβάλλει στη ελάττωση του λίπους σε υπέρβαρα άτομα, καθώς και στη βελτίωση του λιπιδαιμικού τους προφίλ.

Τελικά η επιλογή είναι δική σας. Πάντως, το αρνί ή το κατσίκι είναι από τα κρέατα που ψήνονται γρήγορα. Έτσι γίνονται τραγανά στο εξωτερικό τους, παραμένοντας ζουμερά και μαλακά στο εσωτερικό. Γι' αυτό, την επόμενη φορά που θα ψήσετε σε μπάρμπεκιου, δοκιμάστε αρνί ή κατσίκι αντί για τις συνηθισμένες μπριζόλες και λουκάνικα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Zoë Kravitz έκανε το απόλυτο outfit φορώντας τη φούστα‑item της σεζόν

Style 02.04.2025
Minimal chic με την υπογραφή της ηθοποιού Zoë Kravitz

Τυρόπιτα στη τοστιέρα

Food 02.04.2025
Με μόνο 3 υλικά

Τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη, την αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα

Food 02.04.2025
Ανακαλύψτε τα δύο φρούτα που περιέχουν φισετίνη, την αντιγηραντική ουσία που βοηθά στη διατήρηση της νεότητας και της υγείας

Η Βάσω Λασκαράκη φόρεσε τον πιο hot συνδυασμό για την άνοιξη

Style Χτες
Η ηθοποιός έκανε την εμφάνισή της με ένα σύνολο που αποπνέει φρεσκάδα και θηλυκότητα

Η ελεύθερη πόλη της Ευρώπης που αρνείται να ... συμβιβαστεί ‑ Δεν έχει καθόλου αμάξια και πολυεθνικές

Ταξίδια Χτες
Μια κοινότητα ελευθερίας στην καρδιά της Κοπεγχάγης που πάει κόντρα στο ρεύμα

Τα «ύπουλα» συμπτώματα που δείχνουν ότι έχεις φραγμένες αρτηρίες

Body+Mind Χτες
Όταν η καρδιά σου προσπαθεί να σου μιλήσει – καιρός να την ακούσεις!

Olsen Dip: Τα μαλλιά των 00s που επιστρέφουν και θα λατρέψει κάθε boho girl

Style Χτες
Η μεγάλη επιστροφή ενός χτενίσματος από τα αρχεία της μόδας που ενώνει την ελευθερία του boho στιλ με μια ατίθαση κομψότητα

Gaslighting στη δουλειά: Κι όμως συμβαίνει συχνά

Σχέσεις Προχτές
Πώς να το αντιμετωπίσεις

Τι κάνουν οι άνδρες λιγότερο από τις γυναίκες και η επιστήμη συμφωνεί;

Body+Mind Προχτές
Τι αποκαλύπτει πανεπιστημιακή έρευνα