Ένα εντυπωσιακό γεωλογικό παράδοξο στην Καραϊβική
Μια μαγευτική άβυσσος ανάμεσα σε κοραλλιογενή νησιά
Δημοσίευση 7/5/2015 | 00:00
Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα (Great Blue Hole), στο Μπελίζ της Καραϊβικής, φαντάζει από ψηλά σαν μια πανέμορφη, σκοτεινή άβυσσος, ανάμεσα στα κοράλλια και τα αβαθή νερά του υφάλου Lighthouse, μιας ατόλης που απέχει γύρω στα 70 χιλιόμετρα από την ακτή της Κεντρικής Αμερικής. Είναι ένα μυστηριώδες γεωλογικό φαινόμενο, που έχει διάμετρο περίπου 300 μέτρα και ρουφά στον πάτο του όσα σκάφη τολμούν να το διασχίσουν. Το βάθος του φτάνει τα 120 μέτρα και το μόνο που μπορεί κανείς να δει είναι το βαθύ του μπλε χρώμα.
Μάλιστα, η εν λόγω ατόλη εκτείνεται σε μήκος πάνω από 45 χιλιόμετρα, ενώ διαθέτει και 6 νησιά με φοίνικες, παραλίες με λευκή άμμο και θαλασσοπούλια. Ακόμα, η Μεγάλη Μπλε Τρύπα είναι εμφανής και σε φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από δορυφόρους, ενώ στο σκοτεινό εσωτερικό της οι δύτες έχουν βρει κοράλλια, καρχαρίες, μέχρι και ενδείξεις για την αρχαία προέλευση αυτού του θαυμαστού σχηματισμού.
Μέχρι και τη δεκαετία του '70, η Μπλε Τρύπα ήταν άγνωστη στον κόσμο και δεν διέθετε καν όνομα, όμως αργότερα, εξερευνήθηκε από διάφορους ειδικούς, όπως ο Jacques Cousteau, οι οποίοι ανακάλυψαν στα βάθη της γιγαντιαίους σταλακτίτες, οι οποίοι μπορούν να σχηματιστούν μόνο έξω από το νερό, ενώ βρέθηκε και ένα μικρό σπήλαιο.
Όλα τα παραπάνω, των οποίων ο σχηματισμός χρονολογείται 150.000 χρόνια πριν, αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα ασβεστοληθικό σπήλαιο, που κάποτε ήταν στην επιφάνεια της γης, παρόμοιο με εκείνα που υπάρχουν στη χερσόνησο του Γιουκατάν.
Όσο όμως οι αιώνες περνούσαν, η στάθμη της θάλασσας ανέβαινε και πριν από περίπου 12.000 χρόνια βύθισε το σπήλαιο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού του υποβρύχιου θαύματος. Ήδη από το 1996 η Μεγάλη Μπλε Τρύπα θεωρείται Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και προστατεύεται, ενώ καθημερινά το επισκέπτονται τουριστικά σκάφη και υπάρχει η δυνατότητα για δραστηριότητες όπως το καγιάκ, το snorkeling και, εννοείται, οι καταδύσεις ή ακόμα και οι εναέριες βόλτες με μίνι αεροσκάφος ή ελικόπτερο.