Το καρπούζι κάνει καλό στην υγεία!
Εξαιρετική πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 23/8/2012 | 00:00
Το καρπούζι, το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού, είναι ένα φρούτο που μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός σύμμαχος στα θέματα υγείας. Γιατί; Το καρπούζι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, καθώς περιέχει βιταμίνη C, β-καροτίνη αλλά και βιοτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου.
Επίσης το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της πίεσης. Περιέχει λυκοπένιο, συστατικό που θεωρείται ότι έχει αντικαρκινική δράση. Το λυκοπένιο εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια του κυτταρικού μεταβολισμού. Η δράση του γίνεται αισθητή κυρίως σε περιστατικά ενάντια στον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη, παρουσιάζοντας συγχρόνως ευεργετικές δράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα.
Αυτό που λένε όμως οι διατροφολόγοι είναι πως, παρόλο που σας φαίνεται αθώο, η μεγάλη κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να σας προσθέσει κιλά, οπότε χρειάζεται μέτρο.