Πού μας βοηθά η μεσογειακή διατροφή
Βάλσαμο για τον οργανισμό
Δημοσίευση 17/5/2015 | 00:00

Έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν αποδείξει τα θετικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής για τον άνθρωπο, όπως τη μείωση του κινδύνου για καρδιά και καρκίνο και γενικότερα για πρόωρο θάνατο.
Έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας έδειξε πως όσοι ακολουθούν πιστά τη μεσογειακή διατροφή έχουν κατά μέσο όρο 47% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρδιοπάθεια μέσα στην επόμενη δεκαετία, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που δεν ακολουθούν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες.
Πέρα από όλα τα άλλα θετικά της για τον ανθρώπινο οργανισμό, η μεσογειακή διατροφή συμβάλει και στην προστασία ενάντια στην απώλεια μνήμης. Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, η μελέτη βρήκε ότι όσοι ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή έχουν μικρότερη πιθανότητα να έρθουν αντιμέτωποι με την απώλεια της μνήμης τους, αλλά και των γνωστικών τους δεξιοτήτων.
Στην ισπανική έρευνα Primed που έγινε με τη συμμετοχή εθελοντών, διαπιστώθηκε ακόμη πως όσο πιο πιστή ήταν η τήρηση της μεσογειακής διατροφής, τόσο μικρότερα ήταν τα κρούσματα διαβήτη.
Το μεσογειακό διαιτολόγιο βασίζεται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και σπόρων, ενώ ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι η χρήση ελαιόλαδου στα φαγητά. Επιπλέον, περιέχει ψάρια και προβλέπει τη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού, ενώ δεν προτείνει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων από επεξεργασμένες τροφές, υδατάνθρακες, κόκκινο κρέας και γλυκά.