Αυτό είναι το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο!
Πού βρίσκεται και τι το ξεχωριστό έχει
Δημοσίευση 9/6/2015 | 00:00
Το ισπανικό εστιατόριο El Celler de Can Roca ψηφίστηκε ως το καλύτερο του κόσμου – ένας τίτλος που είχε κερδίσει και το 2013. Στη δεύτερη θέση κατατάχθηκε το δανέζικο Noma, που έχει βρεθεί τέσσερις φορές στην κορυφή, και τρίτο ήρθε το ιταλικό Osteria Francescana.
Το εν λόγω εστιατόριο άνοιξε το 1986 από τρία αδέρφια, τον Joan, που είναι ο σεφ του, τον Jordi και το Josep, που είναι υπεύθυνοι για τα γλυκά. Όπως δήλωσε η διοργάνωση «50 Best», που αναδεικνύει τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, το El Celler de Can Roca είναι ένα μαγαζί που μένει πιστό στις ταπεινές του ρίζες, χωρίς να έχει αποβάλει την οικογενειακή ζεστασιά που απέπνεε και χωρίς να έχει αλλάξει την ποιότητα των φαγητών και των εξαιρετικών κρασιών που σερβίρει.
Και μπορεί η ισπανική και η ιταλική κουζίνα να λαμβάνουν τις καλύτερες κριτικές, το ίδιο όμως δεν ισχύει και για τη γαλλική, της οποίας κανένα εστιατόριο δεν βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα των καλύτερων, ενώ παράλληλα, μεγάλοι σεφ, όπως οι Joël Robuchon και Georges Blanc, διαμαρτυρήθηκαν για τα αποτελέσματα της λίστας, για διάφορους λόγους.
Από την πλευρά της, η βρετανική εταιρεία William Reed Media, που είναι η υπεύθυνη του διαγωνισμού και επίσης εκδότρια του περιοδικού «Restaurant», υποστηρίζει πως η κατάταξη της λίστας προέρχεται από τους ψήφους μιας ομάδας περίπου 10.000 ειδικών στον κόσμο των εστιατορίων. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από 972 ανεξάρτητους ειδικούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται όσοι γράφουν για το φαγητό, κάποιοι σεφ, αλλά και ιδιοκτήτες εστιατορίων από 27 μέρη της γης.
Τα μέλη της επιτροπής αυτής καλούνται να επιλέξουν τα 7 αγαπημένα τους εστιατόρια, όπου γεύτηκαν τα καλύτερα φαγητά μέσα στο διάστημα των τελευταίων 18 μηνών. Όμως αυτοί που μιλούν για νοθευμένα αποτελέσματα, υποστηρίζουν ότι τα μέλη της επιτροπής μπορούν άνετα να πούνε ψέματα για τα εστιατόρια που έφαγαν, καθώς πρακτικά δεν μπορούν να αποδείξουν ότι βρέθηκαν σε όλα τα μαγαζιά που ψήφισαν. Βέβαια, στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν σύμβουλοι της εταιρείας Deloitte, ώστε να ελέγχουν την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων και την αυθεντικότητα της ψηφοφορίας.
Αυτή η συνεργασία ξεκίνησε μετά από τις δηλώσεις του Arnaud Tillon, διευθυντή προϊόντος της Nestlé Waters, στην οποία ανήκει και ο χορηγός της λίστας, San Pellegrino, και ο οποίος ανέφερε πως υπάρχει θέμα διαφάνειας στον διαγωνισμό, κάτι που προκαλεί προβλήματα στην εταιρεία στη Γαλλία.
Επιπλέον, η λίστα έχει δεχθεί επίθεση και από τη διαδικτυακή καμπάνια «Occupy 50 Best», που λέει πως διαθέτει τους κατάλληλους σεφ, γευσιγνώστες κλπ για τη σωστή ανακήρυξη του Καλού Φαγητού.
Αυτήν την καμπάνια υπέγραψαν και οι Joel Robuchon και Giancarlo Perbellin, παροτρύνοντας τους χορηγούς να μην υποστηρίξουν τα αδιαφανή βραβεία. Πάντως, σε όλη τη λίστα η Γαλλία έχει πέντε εστιατόρια, οι ΗΠΑ επτά και η Λατινική Αμερική εννιά.