Εσείς γνωρίζετε πώς να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων;
Η πρόταση του Καναδά
Δημοσίευση 21/6/2015 | 11:48

Μια νέα και πρωτοποριακή αναγραφή των συστατικών των τροφίμων στις ετικέτες της συσκευασίας τους πρότεινε η υπουργός Υγείας του Καναδά, Rone Ambrose, την εβδομάδα που πέρασε.
Ο λόγος αυτής της αλλαγής είναι για να διευκολυνθούν και να μην παραπλανιούνται ή να μπερδεύονται οι καταναλωτές, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του υπουργείου, του οποίου οι κινήσεις ίσως αποτελέσουν το έναυσμα για την αλλαγή και σε άλλες χώρες του κόσμου. Οι αλλαγές που θα γίνουν στις ετικέτες αφορούν κυρίως την αναγραφή των σακχάρων, των πρόσθετων και τη μεριδοποίηση.
Μέχρι στιγμής, αυτό που ισχύει για τη βιομηχανία των τροφίμων είναι πως οφείλει να αναγράφει στις ετικέτες των προϊόντων της τα φυσικά και τα πρόσθετα σάκχαρα.
Τα πρόσθετα μπορούν να αναφέρονται ανάλογα με το είδος τους ξεχωριστά, ενώ μιας και συνήθως τα συνολικά σάκχαρα των τροφίμων είναι διάσπαρτα στην ετικέτα, ο καταναλωτής δεν μπορεί να έχει μια ξεκάθαρη και ολοκληρωμένη εικόνα.
Η καινοτομία στη πρόταση της Ambrose είναι στο ότι όλα τα σάκχαρα, φυσικά και πρόσθετα, θα αναφέρονται σε μια ενιαία κατηγορία, διασαφηνίζοντας στον καταναλωτή το ποσό των συνολικών σακχάρων που προσλαμβάνει.
Όπως δήλωσαν οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας του Καναδά, δεν θα υπάρχει διαφορά στην πηγή προέλευσης των σακχάρων, μιας και ο τρόπος που χρησιμοποιούνται από το οργανισμό είναι ίδιος, όμως αν κάποιος επιθυμεί να διαβάσει αναλυτικά την πηγή προέλευσής τους, μπορεί να κοιτάξει τη λίστα των συστατικών. Εκεί τα πρόσθετα θα αναφέρονται ακριβώς με το όνομά τους.
Επιπλέον, μεγάλη σημασία θα δίνεται και στη μεριδοποίηση των τροφών, καθώς η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να αποτελέσει αίτιο παχυσαρκίας.
Έτσι λοιπόν, σε κάθε ετικέτα θα αναφέρεται και ο αριθμός των μερίδων που αντιστοιχεί το κάθε προϊόν σε γραμμάρια, σε μια προσπάθεια να προσδιοριστούν καλύτερα, αλλά και να περιοριστούν σε κατανάλωση οι θερμίδες.
Πάντως, σύμμαχος αυτής της προσπάθειας και υποστηρικτής των συγκεκριμένων μέτρων είναι το Καρδιολογικό Ινστιτούτο, το οποίο θεωρεί πως οι αλλαγές αυτές θα συμβάλουν στην καλύτερη και πιο εύκολη ενημέρωση του καταναλωτή, ενώ προάγουν και την υγεία του.