Ποιες τροφές προστατεύουν από τον καρκίνο του μαστού
Με θρεπτικά συστατικά
Δημοσίευση 29/10/2015 | 00:02

Η διατροφή ενός ατόμου αποτελεί έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για την υγεία του, ενώ ένα σωστό διατροφικό πρόγραμμα μπορεί να εμποδίσει μέχρι και την εμφάνιση καρκίνου στο μέλλον. Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα τροφίμων τα οποία περιέχουν θρεπτικά συστατικά που είναι χρήσιμα στη μάχη της μείωσης της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Δώστε βάση!
Δαμάσκηνα
Περιέχουν φαινόλες, που αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά, ενώ μπορούν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού, διατηρώντας τα υγιή κύτταρα ασφαλή. Μάλιστα, τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα δαμάσκηνα είναι σε τόσο υψηλά ποσοστά, όπως και στα μύρτιλα, ενώ όσο πιο σκούρα είναι, τόσο πιο πολλά θρεπτικά συστατικά έχουν.
Ξινό λάχανο
Ή αλλιώς σουκρούτ, γαλλιστί, ή ζάουερκράουτ, στα γερμανικά. Πωλείται σε βαζάκια και περιέχει μεγάλες ποσότητες γλυκοσινολικών, που εμποδίζουν την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου, μεταξύ των οποίων και αυτόν του μαστού. Σύμφωνα μάλιστα με σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, όσο έτρωγαν ξινό λάχανο τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα είχαν 72% μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
Ντομάτες
Είναι διάσημες για το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, που τους δίνει το κόκκινο χρώμα, και μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Σε μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, αποδείχτηκε πως εκείνοι που κατανάλωσαν μεγαλύτερες ποσότητες ντομάτας, μείωσαν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.
Μπρόκολο
Είναι μια τροφή πλούσια σε φυτοθρεπτικά, τα οποία σταματούν την εξάπλωση του καρκίνου, όπως και εμποδίζουν τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων, ενώ μπορούν να αλλάξουν και τον μεταβολισμό των οιστρογόνων, βοηθώντας την παραγωγή εκείνων που δεν αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Σκόρδο
Είναι πηγή σουλφιδίων και αλλυλίου, χημικές ενώσεις που, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, αλλάζουν τη διαδικασία με την οποία ένα υγιές κύτταρο μετατρέπεται σε καρκινικό. Επιπλέον, άλλες έρευνες έχουν συνδέσει τα θρεπτικά συστατικά του σκόρδου με τη μείωση της ταχύτητας εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων του μαστού.