Διατροφή: Πόσο ωφελείται ο οργανισμός μας από τη νηστεία;
Τι ισχύει και τι όχι
Δημοσίευση 28/12/2015 | 00:33

Μιας και οι γιορτές πλησιάζουν, όσοι τηρούν τη νηστεία, έχουν αρχίσει από τώρα να μπαίνουν στο πρόγραμμα. Φυσικά, γύρω από αυτήν την παράδοση επικρατούν πολλές απόψεις, όμως εδώ θα διαβάσετε ποιες είναι σωστές.
Ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή, με τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφίμων, ο οργανισμός σας μπορεί να ωφεληθεί πολύ. Βασικό χαρακτηριστικό της νηστείας είναι η αποχή από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το ψάρι, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, καθώς και τα παράγωγά τους. Επομένως, με αυτόν τον τρόπο μειώνονται και τα κορεσμένα λιπαρά, που θεωρούνται μέγας κίνδυνος για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.
Παράλληλα, αυξάνεται η κατανάλωση τροφών με μονοακόρεστα λιπαρά, από πηγές όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και το ταχίνι, κάτι που οδηγεί στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία των οργάνων. Ακόμα, ο οργανισμός μέσω της νηστείας αποτοξινώνεται, καθώς το άτομο τρέφεται με περισσότερα λαχανικά και φρούτα, αποκτώντας ένα αίσθημα ευεξίας. Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση τροφών φυτικής προέλευσης οδηγεί στην πρόσληψη φυτικών ινών και θρεπτικών στοιχείων, που συμβάλλουν στην καλή υγεία και λειτουργία του οργανισμού.
Είναι γνωστό άλλωστε, πως οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, όπως και στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ενώ προφυλάσσουν και από ορισμένες μορφές καρκίνου. Επιπροσθέτως, το φυλλικό οξύ των νηστίσιμων τροφίμων προστατεύει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, αλλά και το DNA.
Τέλος, κατά την περίοδο αυτή, με την κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών ο οργανισμός προσλαμβάνει περισσότερο κάλιο και λιγότερο νάτριο, που οδηγεί σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση, ενώ και η αντικατάσταση των κρεατικών από τα θαλασσινά χαρίζει στον οργανισμό σελήνιο και ωμέγα-3 λιπαρά, που ενισχύουν την καρδιακή και νευρομυική λειτουργία, ενώ μειώνουν την κακή χοληστερίνη μέχρι και 20%, όπως και τα τριγλυκερίδια.
Βέβαια, αν νηστεύετε, μην ξεχνάτε να φάτε πρωτεϊνούχες τροφές, μιας και οργανισμός τις έχει ανάγκη, ενώ πρέπει να είστε προσεκτικοί και με την πρόσληψη σιδήρου, οπότε συνδυάστε τα φαγητά σας με χυμό λεμονιού ή πορτοκαλιού, μιας και ο μη αιμικός σίδηρος είναι λιγότερο απορροφήσιμος.
Επιλέξτε τροφές με οξαλοξικά οξέα, όπως είναι το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος, π.χ. μπρόκολο, ταχίνι, αμύγδαλα, λάχανο και αποξηραμένα φρούτα και φάτε με μέτρο αμυλούχες τροφές, προτιμώντας τα ολικής άλεσης ζυμαρικά.
Εφαρμόζοντας το μέτρο, η νηστεία μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό σας.