3 ιδέες για να βάλετε πορτοκάλια στο φαγητό
Προσθέτουν διακριτικό άρωμα και γεύση
Δημοσίευση 7/1/2016 | 16:19

Τα λεμόνια, αλλά και τα πορτοκάλια προσθέτουν διακριτικό άρωμα και γεύση σε ζωμούς, σούπες, σάλτσες, κρέμες, ζύμες και στη σοκολάτα – μους και σουφλέ (ειδικότερα η λευκή σοκολάτα συνδυάζεται ιδανικά με λεμόνι). Η χρήση τους σε κέικ και άλλα γλυκά είναι δεδομένη, όμως υπάρχουν πολλές ακόμα χρήσεις τους, που θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά πολλά πιάτα.
Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού στα μπιφτέκια, σε μια απλή βινεγκρέτ με ελαιόλαδο, ξίδι και ελάχιστη μουστάρδα ή στο κοκκινιστό κρέας. Το ξύσμα του πορτοκαλιού κάνει γευστική αντίθεση σε σαλάτες με πικρά λαχανικά (ρόκα, ραντίτσιο, αντίδια και ραδίκια).
Όταν η συνταγή απαιτεί ξύσμα και χυμό, πρώτα πλένουμε καλά το φρούτο, στη συνέχεια το τρίβουμε στον τρίφτη για να πάρουμε το ξύσμα και τέλος το στύβουμε για τον χυμό του.
Μερικές ιδέες:
- Το ξύσμα και ο χυμός των πορτοκαλιών είναι ιδανικά υλικά μιας μαρινάδας για κρέας (αρνάκι, κοτόπουλο ή χοιρινό). Απλά ανακατεύουμε λίγο ηλιέλαιο, τον χυμό και το ξύσμα από 2-3 πορτοκάλια, δαφνόφυλλα, κόκκους πιπεριού και, αν θέλουμε, μουστάρδα, κύμινο ή ξερό κόλιανδρο.
- Μπορούμε να κάνουμε μια βινεγκρέτ για πράσινη σαλάτα με την κλασική αναλογία: τρία μέρη ελαιόλαδο και ένα μέρος ξίδι, μόνο που αντί για ξίδι βάζουμε τον χυμό και το ξύσμα των πορτοκαλιών. Η βινεγκρέτ αυτή μπορεί να συνοδεύσει, σαν κρύα σάλτσα, ψητό κρέας ή ψητά θαλασσινά.
- Καθαρίζουμε προσεκτικά τη σάρκα των πορτοκαλιών από τις άσπρες μεμβράνες και την προσθέτουμε σε σαλάτες με πράσινα λαχανικά – ταιριάζει ιδανικά με ρόκα, σπανάκι, μαρούλι, αντίβ και αβοκάντο.