Philosopher`s Stove: Η αρχαιοελληνική κουζίνα σαρώνει στο Λονδίνο!
Μια εκπληκτική γαστρονομική ιδέα που ενθουσίαζει τον κόσμο
Δημοσίευση 13/2/2016 | 18:44
Το Λονδίνο είναι μια τεράστια πόλη, όπου ο καθένας μπορεί να δει πολλά, σε πολιτισμικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά το φαγητό, υπάρχουν εστιατόρια για κάθε γούστο, με γευστικές προτάσεις από όλη την υφήλιο, επομένως δεν είναι περίεργο μέσα στα διάφορα μαγειρεία, να υπάρχουν και εκείνα που σερβίρουν ελληνικά πιάτα.
Αυτό που θα σας ξαφνιάσει όμως, είναι το ότι υπάρχει εστιατόριο που προσφέρει φαγητά από την αρχαιοελληνική παράδοση. Η εν λόγω επιχείρηση, ανήκει σε τρεις φίλους από την Βέροια, τον Θωμά Ντίνα, τον Στάθη Γεωργιάδη και τη Χριστίνα Χριστοδούλου και ονομάζεται Philosopher's Stove. Σκοπός των ιδιοκτητών, είναι ο συνδυασμός της έρευνας, της αναζήτησης νέων γεύσεων και της μαγειρικής.
Δεν θέλουν να παρουσιάσουν μια έξτρα μοντέρνα εικόνα της Ελλάδας με αρχαιοελληνικούς χιτώνες και σανδάλια, αλλά μια κουζίνα σύγχρονη, που βασίζεται στην φιλοσοφία της ελληνικής κουζίνας. Επίσης, κάθε φορά, τα παιδιά δουλεύουν σε διαφορετικούς χώρους, με διαφορετικούς συνεργάτες και μέχρι στιγμής, το πλάνο τους έχει μεγάλη επιτυχία. Η Χριστίνα είναι αυτή που κανονίζει τα σχετικά με τις τοποθεσίες, ανάλογα με το κάθε πρόγραμμα που έχουν, ενώ αρχηγός στην κουζίνα είναι ο Θωμάς. Ο Στάθης, που είναι ο ιστορικός της παρέας, έχει αναλάβει τις έρευνες σχετικά με τις κουζίνες και τις διατροφικές συνήθειες της κάθε εποχής.
Όπως αναφέρουν και οι τρεις, οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν μια πλήρη διατροφή, που περιελάμβανε το ελαιόλαδο, το κρέας και τα ψάρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα όσπρια, καθώς και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, συνόδευαν τα γεύματα τους με νερωμένο κρασί, καθώς κατά την άποψη που επικρατούσε τότε, μόνο οι βάρβαροι έπιναν κρασί χωρίς νερό. Τα πιάτα του μαγαζιού πάντως, προσαρμόζονται στην σημερινή εποχή, καθώς τα παιδιά χρησιμοποιούν υλικά που ο κόσμος καταναλώνει σήμερα, με το αποτέλεσμα να ενθουσιάζει εκείνους που τα δοκιμάζουν.
Οι περισσότερες συνταγές, είναι παρμένες από πάπυρους και αρχαίες πηγές, ενώ ανακαλύπτονται μετά από έρευνα που οι νέοι κάνουν. Μερικές από τις σπασιαλιτέ τους είναι το Circe's Pig, το DionysusΆ Finger Food, το Mino's Bite και το CiceroΆs Burger, ενώ όλες οι πρώτες τους ύλες, προέρχονται από ελληνικά ντελικατέσεν και προμηθευτές, με τους οποίους έχουν αναπτύξει προσωπικές σχέσεις.
Το πιο ευχάριστο όλων όμως, σύμφωνα με τους τρεις φίλους, είναι ότι η προσπάθεια τους είχε εξ αρχής απήχηση στον κόσμο. Μάλιστα, εκτός από το Λονδίνο, οι νεαροί θα πραγματοποιήσουν ένα tour σε διάφορες ελληνικές πόλεις, οπότε αν θέλετε, μπορείτε να δοκιμάσετε εκεί τις λιχουδιές τους.