Παιδική μυωπία: Ποιοι παράγοντες την ενισχύουν
Τι λένε οι επιστήμονες
Δημοσίευση 2/4/2016 | 00:58
Φυσική δραστηριότητα και μυωπία: Στην Αυστραλία, ερευνητές του πανεπιστημίου του Σύδνεϋ εξετάζοντας τα αίτια της μυωπίας εξέτασαν δύο θέματα. Το ένα θέμα ήταν αν η τηλεόραση, τα παιχνίδια στο computer και το διάβασμα από πολύ κοντά προκαλούν μυωπία. Σε αυτό το θέμα, τελικά, η απάντηση είναι πως δεν επηρεάζουν όλα αυτά τη μυωπία. Αλλά, το δεύτερο θέμα της έρευνάς τους, εξέτασε και τελικά έδειξε ότι τα παιδιά που βρίσκονται περισσότερο έξω από το σπίτι, παίζουν και έχουν δραστηριότητες έχουν μικρότερες πιθανότητες να αποκτήσουν μυωπία. Κατά την έρευνα αυτή έκαναν οφθαλμολογικές εξετάσεις σε 4000 μαθητές και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι δραστηριότητες εκτός σπιτιού έχουν το μεγαλύτερο όφελος.
Aπό την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα
Προηγούμενες έρευνες έδειχναν ότι εκείνοι οι οποίοι ήταν πιο αθλητικοί ήταν και πιο πιθανό να έχουν φυσιολογική όραση.
Οι ακτίνες του ήλιου, επίσης, θεωρούνται ότι μειώνουν την μυωπία λόγω του ότι εκκρίνεται στον οργανισμό μία ουσία που ονομάζεται ντοπαμίνη.
Φυσική δραστηριότητα και γερός σκελετός: Το ασβέστιο είναι το μέταλλο εκείνο που βρίσκεται σε μεγαλύτερη αφθονία στον οργανισμό μας από κάθε άλλο μέταλλο. Βρίσκεται κυρίως στα οστά και τα δόντια. Πολλοί άνθρωποι και κυρίως γυναίκες δε προσλαμβάνουν αρκετό ασβέστιο ώστε να βοηθούν όσο γίνεται κατά τις οστεοπόρωσης. Μία ισορροπημένη διατροφή μαζί με τακτική άσκηση είναι ιδιαίτερα σημαντική ώστε να προστατευθούν τα οστά και να αυξηθεί η οστική πυκνότητα κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
Η οστική πυκνότητα έχει σχέση με την πρόσληψη ασβεστίου, έτσι όσο πιο αυξημένη η οστική πυκνότητα κατά τη διάρκεια που ο σκελετός μεγαλώνει (πριν την ηλικία των 20), τόσο πιο προστατευμένος κάποιος είναι από την οστεοπόρωση στα μετέπειτα χρόνια. Για να απορροφηθεί όμως το ασβέστιο είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει η βιταμίνη D στον οργανισμό. Η βιταμίνη D βρίσκεται σε λίγα τρόφιμα, είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη και απορροφάται καλύτερα όταν καταναλώνουμε γαλακτοκομικά (εκτός των 0% σε λιπαρά). Η σημαντικότερη πηγή βιταμίνης D είναι ο ήλιος. Ένα παιδί για να πάρει την απαραίτητη βιταμίνη D πρέπει να βρεθεί έξω χωρίς καπέλο για 2 ώρες ή μόνο με σορτσάκι για τουλάχιστον 30 λεπτά, όταν ο ήλιος δεν είναι δυνατός, δηλαδή θα λέγαμε όταν έξω έχει απλά λιακάδα. Μιλάμε πάντοτε για ώρες επιτρεπτές όπου απλά υπάρχει λιακάδα και όχι για παράδειγμα τις μεσημεριανές ώρες το καλοκαίρι, διότι δε πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ήλιος είναι βλαβερός.
Φυσική δραστηριότητα και υγιής οργανισμός: Τέλος, η άσκηση εκτός του ότι εξασφαλίζει γερά οστά (λόγω των κραδασμών το ασβέστιο απορροφάται καλύτερα), αποτελεί θεμέλιο λίθο για ένα υγιή οργανισμό. Οι άνθρωποι που γυμνάζονται έχουν γερούς μυς και οστά, χαμηλότερο ποσοστό λίπους, λιγότερες πιθανότητες παχυσαρκίας, λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν διαβήτη τύπου ΙΙ, χαμηλότερη πίεση και χοληστερόλη.
Οι ενήλικες όταν σκέφτονται τη γυμναστική το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό είναι το γυμναστήριο, ο διάδρομος ή τα βάρη, αλλά για τα παιδιά άσκηση σημαίνει το παιχνίδι και το να είναι δραστήρια. Τα παιδιά γυμνάζονται στο σχολείο την ώρα της γυμναστικής, στο ποδόσφαιρο, στο χορό, στο κρυφτό όταν κάνουν ποδήλατο, στο κολύμπι κτλ. Εκτός από τα οφέλη που προαναφέραμε, τα παιδιά που είναι δραστήρια, κοιμούνται καλύτερα και έχουν επενδύσει σε ωφέλιμο ελεύθερο χρόνο.
Είναι γεγονός ότι τα παιδιά που ζουν μία καθιστική ζωή ολοένα και αυξάνονται, για το λόγο αυτό τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Είναι τέλος φυσικό ότι αν ένα παιδί βρίσκεται όλη μέρα στο σπίτι χωρίς να έχει δραστηριότητες τότε και περισσότερο φαγητό θα καταναλώσει και λιγότερο θα αξιοποιήσει τον απαραίτητο για αυτό ελεύθερο χρόνο. Για το λόγο αυτό πολλοί ειδικοί συνιστούν τα παιδιά κάτω των 2 ετών να μην βλέπουν καθόλου τηλεόραση και να μην μένουν σε ακινησία για παραπάνω από 1 ώρα (εκτός και αν κοιμούνται), και οι μαθητές να βλέπουν 1-2 ώρες προγράμματα ποιοτικά και να μην μένουν ακίνητα για πάνω από 2 ώρες.
Συμπεραίνουμε λοιπόν πως είναι σημαντικό να προτρέπουμε τα παιδιά και τους νέους να αξιοποιούν τον ελεύθερο χρόνο τους στην ύπαιθρο κάνοντας μία δραστηριότητα που πραγματικά τους ευχαριστεί. Έτσι, η φυσική δραστηριότητα θα τους γίνει τρόπος ζωής.