E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μπαγκέτα: Η απίστευτη ιστορία του διάσημου γαλλικού ψωμιού

Υπάρχει λόγος που είναι έτσι φτιαγμένη

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 17/4/2016 | 00:19

Μπαγκέτα: Η απίστευτη ιστορία του διάσημου γαλλικού ψωμιού
Φωτογραφία από Mariana Kurnyk

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στις ξεροψημένες μπαγκέτες, που μυρίζουν υπέροχα και έχουν ακόμη καλύτερη γεύση; Ξέρετε όμως γιατί εφευρέθηκε το ψωμί μπαγκέτα; Κι όμως υπάρχει λόγος που είναι φτιαγμένο έτσι αυτό το μακρύ ψωμάκι!

Το ψωμί στη Γαλλία έχει μια μακρά ιστορία που ξεκινά από την αρχαιότητα. Οι Ρωμαίοι έφεραν πολλές τεχνικές αρτοποιίας στη Γαλλία, οι οποίες εξελίχθηκαν με τα χρόνια.

Μέχρι τον 17ο και 18ο αιώνα, το γαλλικό ψωμί ήταν κυρίως στρογγυλό και πυκνό. Οι αλλαγές στην κοινωνία και την τεχνολογία οδήγησαν σε πιο λεπτές και επιμηκυμένες μορφές ψωμιού. Η μπαγκέτα όπως την ξέρουμε σήμερα άρχισε να παίρνει τη μορφή της τον 19ο αιώνα. Μια θεωρία είναι ότι η εισαγωγή της ζύμης που φουσκώνει πιο γρήγορα βοήθησε στη δημιουργία της μπαγκέτας.

Επίσης, οι νέοι φούρνοι με ατμό, που παρουσιάστηκαν το 1920, επέτρεψαν την παραγωγή ψωμιού με τραγανή κρούστα και μαλακή εσωτερική δομή.

Η μπαγκέτα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τον 20ο αιώνα, ιδιαίτερα μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1920, η γαλλική κυβέρνηση πέρασε έναν νόμο που απαγόρευε στους αρτοποιούς να εργάζονται πριν από τις 4 το πρωί. Η μπαγκέτα, η οποία μπορούσε να παραχθεί γρήγορα, έγινε το ιδανικό ψωμί για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις. Οι μπαγκέτες φτιάχνονταν μακριές και λεπτές, ώστε να μπορούν οι Γάλλοι στρατιώτες να τις αποθηκεύουν στις τσέπες των παντελονιών τους. 

Η μπαγκέτα σήμερα παραμένει σύμβολο της γαλλικής κουλτούρας και θεωρείται ένα από τα βασικά στοιχεία της γαλλικής γαστρονομίας. Είναι γνωστή για το μακρύ, λεπτό σχήμα της, την τραγανή κρούστα και την αφράτη υφή της.

Στη Γαλλία, υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί για την παρασκευή της μπαγκέτας, διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα και την αυθεντικότητά της.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οσκαρ: Οι καλοντυμένες του κόκκινου χαλιού

Style 03.03.2025
Ποιες εντυπωσίασαν με τις επιλογές τους

Τα ωραιότερα μαρτάκια της αγοράς και πώς να τα ενσωματώσεις στο styling σου

Style 03.03.2025
Μπορεί να γίνει η μικρή ανοιξιάτικη πινελιά σου

Γιατί τρώμε λαγάνα την Καθαρά Δευτέρα

Food 03.03.2025
Γιατί τρώμε αυτό το ψωμί που φτιάχνεται χωρίς προζύμι

Τι συμβολίζει το γνωστό σε όλους «μαρτάκι»;

Style 03.03.2025
Το βραχιολάκι με την κόκκινη και λευκή κλωστή

5 απλές ασκήσεις που πρέπει να κάνεις όταν είσαι πολλές ώρες στον υπολογιστή σύμφωνα με personal trainers

Body+Mind Χτες
Το μόνο που χρειάζεσαι είναι το γραφείο και την καρέκλα σου

Όλυμπος: Γραφικά χωριά στις πλαγιές του βουνού των Θεών

Ταξίδια Χτες
Ανακαλύψτε την παράδοση, τη φύση και την ιστορία στις όμορφες γωνιές του Ολύμπου

Οι ιδανικές τροφές για «αναστατωμένο» στομάχι

Body+Mind Χτες
Φυσικές λύσεις για να ανακουφίσετε τις πεπτικές διαταραχές και να ενισχύσετε την υγεία του στομάχου σας

Χαλβάς: Πώς θα επιλέξετε και ποια τα οφέλη του superfood για την υγεία σας

Food Χτες
Ένα κομμάτι χαλβά είναι μια γεύση γεμάτη διατροφική αξία

Tα πιο συχνά σeξουαλικά προβλήματα των ζευγαριών

Σχέσεις Χτες
Συμβαίνουν σε όλους κατά διαστήματα

10 φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούν να ευδοκιμήσουν για δεκαετίες

Σπίτι Χτες
Τα αγοράζεις μία φορά και θα κρατήσουν για χρόνια!

Τις πιο νόστιμες κρητικές σπεσιαλιτέ θα τις δοκιμάσεις σε αυτά τα εστιατόρια στην Αθήνα

Eat + Drink Χτες
Αν δεν έχεις δοκιμάσει την κρητική κουζίνα, χάνεις!