Μπαγκέτα: Η απίστευτη ιστορία του διάσημου γαλλικού ψωμιού
Υπάρχει λόγος που είναι έτσι φτιαγμένη
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 17/4/2016 | 00:19
Ποιος μπορεί να αντισταθεί στις ξεροψημένες μπαγκέτες, που μυρίζουν υπέροχα και έχουν ακόμη καλύτερη γεύση; Ξέρετε όμως γιατί εφευρέθηκε το ψωμί μπαγκέτα; Κι όμως υπάρχει λόγος που είναι φτιαγμένο έτσι αυτό το μακρύ ψωμάκι!
Το ψωμί στη Γαλλία έχει μια μακρά ιστορία που ξεκινά από την αρχαιότητα. Οι Ρωμαίοι έφεραν πολλές τεχνικές αρτοποιίας στη Γαλλία, οι οποίες εξελίχθηκαν με τα χρόνια.
Μέχρι τον 17ο και 18ο αιώνα, το γαλλικό ψωμί ήταν κυρίως στρογγυλό και πυκνό. Οι αλλαγές στην κοινωνία και την τεχνολογία οδήγησαν σε πιο λεπτές και επιμηκυμένες μορφές ψωμιού. Η μπαγκέτα όπως την ξέρουμε σήμερα άρχισε να παίρνει τη μορφή της τον 19ο αιώνα. Μια θεωρία είναι ότι η εισαγωγή της ζύμης που φουσκώνει πιο γρήγορα βοήθησε στη δημιουργία της μπαγκέτας.
Επίσης, οι νέοι φούρνοι με ατμό, που παρουσιάστηκαν το 1920, επέτρεψαν την παραγωγή ψωμιού με τραγανή κρούστα και μαλακή εσωτερική δομή.
Η μπαγκέτα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τον 20ο αιώνα, ιδιαίτερα μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1920, η γαλλική κυβέρνηση πέρασε έναν νόμο που απαγόρευε στους αρτοποιούς να εργάζονται πριν από τις 4 το πρωί. Η μπαγκέτα, η οποία μπορούσε να παραχθεί γρήγορα, έγινε το ιδανικό ψωμί για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις. Οι μπαγκέτες φτιάχνονταν μακριές και λεπτές, ώστε να μπορούν οι Γάλλοι στρατιώτες να τις αποθηκεύουν στις τσέπες των παντελονιών τους.
Η μπαγκέτα σήμερα παραμένει σύμβολο της γαλλικής κουλτούρας και θεωρείται ένα από τα βασικά στοιχεία της γαλλικής γαστρονομίας. Είναι γνωστή για το μακρύ, λεπτό σχήμα της, την τραγανή κρούστα και την αφράτη υφή της.
Στη Γαλλία, υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί για την παρασκευή της μπαγκέτας, διασφαλίζοντας έτσι την ποιότητα και την αυθεντικότητά της.