Η εντυπωσιακή βυθισμένη πολιτεία, ο οικισμός Παυλοπέτρι στην Ελαφόνησο
Στις 23 και 24 Ιουλίου διοργανώνεται το Pavlopetri Watch Day
Δημοσίευση 21/7/2016 | 11:27
Στις 23 και 24 Ιουλίου 2016 διοργανώνεται το Pavlopetri Watch Day.
Στόχος ο εορτασμός της ένταξης του Παυλοπετρίου από τον Διεθνή Οργανισμό Μνημείων (World Monuments Fund) στον κατάλογο (Watch List) με τους 50 περισσότερο απειλούμενους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς στον πλανήτη, για την περίοδο 2016-2018.
Η βυθισμένη πολιτεία, ο αρχαίος οικισμός Παύλοπέτρι, βρίσκεται στην Ελαφόνησο, στον υποθαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην παραλία της Πούντας και στη νησίδα Παυλοπέτρι που μεσολαβεί, στα 600 μ. Βόρεια-Β/Α από το λιμάνι της Ελαφονήσου.
Το 1904 ο γεωλόγος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρης ανέφερε την ύπαρξη αρχαίας πόλης στον υποθαλάσσιο χώρο της Ελαφονήσου μεταξύ της νήσου Ελαφόνησος και της παραλίας Πούντα Ελαφονήσου, στη νότια Λακωνία.
Το 1967 ο ωκεανογράφος Δρ. Nicholas Flemming του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον επισκέφτηκε το Παυλοπέτρι Ελαφονήσου και διαπίστωσε την ύπαρξη βυθισμένης αρχαίας πόλης σε βάθος 3-4 μέτρων.
Το 1968 επέστρεψε στο Παυλοπέτρι με ομάδα νεαρών αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και σε συνεργασία με τον Έφορο Αρχαιοτήτων Σπάρτης, καθηγητή Άγγελο Δεληβοριά χαρτογράφησαν και χρονολόγησαν επί τη βάσει των επιφανειακών ευρημάτων τη βυθισμένη πολιτεία. Ανακαλύφθηκε τότε μια σπάνια προϊστορική πόλη.
Ήδη από το 2009 ξεκίνησε και επίσημα η πραγματοποίηση εξειδικευμένου αρχαιολογικού-ωκεανογραφικού προγράμματος στο Παυλοπέτρι, με σκοπό την εκ νέου έρευνα του καταποντισμένου αρχαίου οικισμού με τη χρήση σύγχρονων πλέον μεθόδων.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκινά το Σάββατο, 23 Ιουλίου με οριοθέτηση του Παυλοπετρίου περιμετρικά του θαλάσσιου αρχαιολογικού χώρου αποθαρρύνοντας τη διέλευση ή μικρών σκαφών πάνω απο τον αρχαιολογικό χώρο.
Μετά την τελετή, θα ακολουθήσει ξενάγηση στo Παυλοπέτρι, από τον ωκεανογράφο δρ. Nic Flemming και την αρχαιολόγο της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων, κ. Δέσποινα Κουτσούμπα.
Θα ακολουθήσουν ομιλίες και την Κυριακή προβολή ταινίας για το Παυλοπέτρι που έφτιαξαν μαθητές από το Γυμνάσιο της Ελαφονήσου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους μαθητές για τη διαδικασία παραγωγής της ταινίας, αλλά και δραστηριότητες για παιδιά με θέμα το Παυλοπέτρι.