Tι να διαλέξω: Πατάτα ή ρύζι;
Πριν μαγειρέψεις διάβασε το
Δημοσίευση 6/9/2016 | 00:18

ΔΙΑΘΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΙΣΗ
Τρόφιμο Θερμίδες Πρωτεΐνες (g) Υδατάνθρακες (g) Λιπαρά (g)
Πατάτες βραστές, 180 g 120 3,42 6,1 0,2
Πατάτες πουρές, 200 g 138 4,2 21,2 3,5
Πατάτες τηγανητές, 145 g 406 6,2 52,2 19,1
Ρύζι καστανό, 195 g 218 5,0 44,7 1,5
Ρύζι λευκό, 160 g 230 4,2 45,0 0,5
Ποιο από τα δύο;
Εξαρτάται! Αν έχεις να επιλέξεις μεταξύ βραστής πατάτας και λευκού ρυζιού σε θερμιδικά ισοδύναμη ποσότητα, προτίμησε πατάτα, αν γίνεται κρύα και περιχυμένη με λίγο ξίδι.
Σε κάθε άλλη όμως περίπτωση διλήμματος, π.χ. «πατάτες τηγανητές ή ρύζι», το ρύζι είναι προτιμότερη επιλογή, γιατί αφενός είναι λιγότερο παχυντικό, αφετέρου κατά το βράσιμό του απορροφά μεγάλη ποσότητα νερού, αυξάνει σημαντικά τον όγκο του και καθίσταται ιδιαίτερα χορταστικό.
Αν μάλιστα το ρύζι είναι καστανό και το συνδυάσεις με κάποια πηγή πρωτεΐνης, π.χ. αβγό, άπαχο κρέας, φασόλια, φακές, αμύγδαλα και μια πλούσια σαλάτα διαφορετικών λαχανικών, ακόμα καλύτερα και για την υγεία και για τη σιλουέτα σου