E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι μπριζόλες που... σκοτώνουν

Πιο επικίνδυνα από όσο γνωρίζουμε κόκκινο κρέας και αλλαντικά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/3/2012 | 00:00

Οι μπριζόλες που... σκοτώνουν

Για έναν στους δέκα πρόωρους θανάτους ενοχοποιείται το κόκκινο κρέας, σύμφωνα με την πρώτη μεγάλη μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Οι ειδικοί συνιστούν σε όσους επιθυμούν να ζήσουν πολλά χρόνια και υγιείς, να αποφεύγουν τη συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ειδικά του επεξεργασμένου.

Στην επιστημονική έρευνα που συμμετείχαν περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι και είχε διάρκεια 30 χρόνια, φάνηκε πως ακόμη και μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος επηρεάζουν την καρδιαγγειακή λειτουργία και αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Και αυτό επειδή το κόκκινο κρέας περιέχει υψηλές ποσότητες κορεσμένων λιπαρών οξέων. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο στις περιπτώσεις που κάποιος καταναλώνει συχνά επεξεργασμένο κρέας, δηλαδή λουκάνικα και αλλαντικά, καθώς αυτά τα προϊόντα εκτός από τα λιπαρά, περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού και συντηρητικών.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine», η κατανάλωση 85 γραμμάριων κρέατος κάθε μέρα αυξάνει κατά 18% τη θνησιμότητα. Για κάθε δύο φέτες αλλαντικών ή ενός λουκάνικου αυξάνεται κατά 21% ο κίνδυνος θανάτου από καρδιά και κατά 21% ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο.

«Στο πλαίσιο της μελέτης ανακαλύψαμε πως η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων κόκκινου κρέατος, είτε επεξεργασμένου είτε όχι, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου», εξηγεί ο Δρ Αν Παν, υπεύθυνος της μελέτης. Η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος, το οποίο περιέχει πολλά κορεσμένα λίπη και χοληστερίνη, θεωρείται εδώ και χρόνια ανθυγιεινή, ιδίως για την καρδιά. Η νέα μελέτη όμως είναι η πρώτη που υπολογίζει τις επιπτώσεις της στη διάρκεια ζωής. Σε προηγούμενη μεγάλη μελέτη που είχε γίνει επίσης από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συμμετείχαν 1,5 εκατ. άνθρωποι, είχε φανεί πως το κόκκινο κρέας δεν αύξανε τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών και διαβήτη, όμως όσοι κατανάλωναν επεξεργασμένο κρέας είχαν 40% υψηλότερο κίνδυνο.

«Το επεξεργασμένο κρέας είναι ο κοινός παρανομαστής των δύο μεγαλύτερων επιστημονικών ερευνών που έχουν γίνει για τη διατροφή και τους παράγοντες κινδύνου. Αυτό καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να αποφεύγουμε τα αλλαντικά και τα λουκάνικα», εξηγεί ο Αντώνης Ζαμπέλας, καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου και πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν και οι επιστήμονες του Χάρβαρντ, καθώς στη μελέτη τους προτείνουν τη μείωση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος σε οποιαδήποτε μορφή και ειδικά για το επεξεργασμένο. Μάλιστα συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσής του σε μόνο 42 γρ. κρέατος την ημέρα, που σημαίνει μία μεγάλη μπριζόλα την εβδομάδα, μπορεί να προλάβει τον έναν στους δέκα θανάτους στους άνδρες και τον έναν στους δεκατρείς στις γυναίκες.

Στον απόηχο της επιστημονικής μελέτης, το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας αναμένεται, όπως ανακοίνωσε χθες, σύντομα να προσαρμόσει τη διατροφική πυραμίδα που προτείνει μέσω των ειδικών στους πολίτες του, στα νέα δεδομένα.

Οι ειδικοί συνιστούν πλέον την αντικατάσταση μιας μερίδας κόκκινου κρέατος την ημέρα με μια μερίδα ψάρι, πουλερικό, καρύδια, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης ή ελάχιστον λιπαρών, γαλακτοκομικά, καθώς όπως αναφέρουν η δίαιτα αυτή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από 7% έως 19%.

Πηγή: Τα Νέα

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ρόφημα που «ξυπνά» τον εγκέφαλο σε χρόνο μηδέν

Body+Mind 24.04.2025
Απόλαυση, υγεία και… πνευματική εγρήγορση σε μία μόνο κούπα

6 τροφές πλούσιες σε ασβέστιο ‑ εκτός του γάλακτος

Food 24.04.2025
Αυτές είναι οι τροφές πρωταθλητές στο ασβέστιο

Η Μαρία Μπεκατώρου φόρεσε τα top χρώματα της άνοιξης στη νέα της εμφάνιση

Style 24.04.2025
Η εκρηκτική Μαρία Μπεκατώρου ξέρει καλά πώς να κλέβει τις εντυπώσεις – κι αυτή τη φορά το έκανε πιο ανοιξιάτικα από ποτέ!

Τροφές που δεν πρέπει να τρώνε όσοι έχουν αρθρίτιδα

Food 24.04.2025
Κάνουν τα συμπτώματα χειρότερα

Το ιδανικό ύψος τακουνιού για να μην πονάει η μέση σου

Style Χτες
Το καλύτερο για τη σπονδυλική στήλη και τη μέση

6 απολαυστικά αρώματα που μυρίζουν σαν ολάνθιστος κήπος

Body+Mind Χτες
Ψέκασέ τα και νιώσε ένα πέπλο ανοιξιάτικης δροσιάς να σε κατακλύζει!

Η παραλία που δεν ήξερες πως υπάρχει – Εκεί που κάνουν διακοπές οι πιο διάσημοι του πλανήτη

Ταξίδια Χτες
Ένα γραφικό ψαροχώρι με ιστορία, πολυτέλεια και διακριτική γοητεία που λατρεύουν οι εκλεκτοί του κόσμου

5 εστιατόρια στην Αθήνα για «αποτοξίνωση» μετά τις κραιπάλες του Πάσχα

Eat + Drink Χτες
Η αποτοξίνωση δεν είναι μόδα - είναι self-care!

Αυτό το jacket φοράνε όλες οι fashionistas φέτος την άνοιξη

Style Προχτές
Το jacket που επιστρέφει με ανοιξιάτικη διάθεση – και απογειώνει κάθε outfit

Η Βάσια Κωσταρά έκανε statement εμφάνιση με το πιο αέρινο φόρεμα με ντεκολτέ από τη νέα της συλλογή

Style Προχτές
Η Βάσια Κωσταρά δεν σχεδιάζει απλώς μόδα – τη φοράει πρώτη και την απογειώνει!

Χοληστερίνη τέλος! Αυτές οι 6 τροφές τη «λιώνουν» πριν προλάβει να ανέβει!

Body+Mind Προχτές
Ξεχνάς τα χάπια και τις στερήσεις με 6 τροφές

6 tips για να καθαρίσετε την air fryer και να μοιάζει με καινούργια

Σπίτι 21.04.2025
Μια air fryer πλέον συναντάται όλο και πιο συχνά σε σπίτια