I Love My Pet: O μεγαλύτερος κίνδυνος μιας αστείρωτης σκυλίτσας
Συμβουλές για σκυλογονείς
Δημοσίευση 19/10/2016 | 10:18
Από την κτηνίατρο Ιόλη Ραγκούση.
Η πυομήτρα χαρακτηρίζεται από τη συγκέντρωση πύου μέσα στη μήτρα και είναι μια επείγουσα κατάσταση, που αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του ζώου.
Πώς συμβαίνει αυτό;
Κατά τη διάρκεια των αναπαραγωγικών κύκλων συμβαίνουν διάφορες ορμονικές μεταβολές που έχουν ως τελικό στόχο τη γονιμοποίηση και τη διατήρηση της κυοφορίας του εμβρύου. Όταν όμως το ζώο μας δεν γονιμοποιείται , οι ίδιες ορμονικές διαδικασίες μπορούν να έχουν δυσάρεστες συνέπειες...Συγκεκριμένα :
Η αύξηση της συγκέντρωσης της προγεστερόνης μετά την ωοθυλακιορρηξία έχει ως αποτέλεσμα την υπερπλασία του ενδομητρίου και την κατακράτηση του περιεχομένου της μήτρας. Ουσιαστικά οταν συμβαίνει αυτό σε διαδοχικούς αναπαραγωγικούς κύκλους η μήτρα σκληραίνει και το περιεχόμενο της κατακρατείται και γίνεται παχύρρευστο.
Όταν όλη αυτή η κατάσταση συνδεθεί με την υπερανάπτυξη των βακτηριδίων, που αποτελούν φυσιολογική χλωρίδα των γεννητικών οργάνων, τότε μπορεί να έχουμε ενδομητριαία λοίμωξη.
Πότε μπορεί να συμβεί ;
Η χρονική φάση που εμφανίζεται είναι κατά το δίοιστρο, δηλαδή το διάστημα που ακολουθεί τον οίστρο του ζώου μας.
Ποιοί είναι οι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της πυομήτρας ;
Ζώα που δεν γονιμοποιούνται και δε γεννούν , ειδικά πάνω από 6 ετών
Ζώα που τους χορηγούνται προγεσταγόνα για έλεγχο του οίστρου
Ζώα που τους χορηγούνται οιστρογόνα για αποβολή μετά από σύζευξη
Ποια είναι τα συμπτώματα ;
Το ζώο είναι ανόρεκτο, έχει κατάπτωση, πίνει πολύ νερό και ουρεί πολύ συχνά. Σε αρκετές περιπτώσεις έχει δύσοσμο έκκριμα και πυρετό.
Τα συμπτώματα αυτά συνδέονται έντονα με την πυομήτρα όταν το ζώο μας βρίσκεται μερικές βδομάδες μετά τον οίστρο.
Η προσκόμιση στον κτηνίατρο είναι καλό να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να γίνει διάγνωση της πυομήτρας με κλινικό, αιματολογικό και υπεροχοτομογραφικό έλεγχο.
Ποια είναι η θεραπεία ;
Η θεραπεία εκλογής είναι η αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών του ζώου , δηλαδή η στείρωση.
Σε ζώα που προορίζονται για γεννήτορες και όταν η κατάσταση το επιτρέπει (ήπια συμπτώματα), μπορεί να δοθεί φαρμακευτική αγωγή. Το αρνητικό μιας φαρμακευτικής αντιμετώπισης είναι πρώτον ότι μπορεί να μην είναι επιτυχημένη, και δεύτερον ότι η επανεμφάνιση της πυομήτρας σε επόμενο αναπαραγωγικό κύκλο είναι πολύ πιθανή.
Η στείρωση σε νεαρή ηλικία και σε ζώα που δεν προορίζονται για γεννήτορες και δεν ζευγαρώνουν είναι η καλύτερη πρόληψη για την υγεία του ζώου μας.
Ενημερωθείτε από τον κτηνίατρο σας για τη σωστή ηλικία και τα ωφέλη της στείρωσης στα ζώα συντροφιάς!