E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απολαύστε παγωτά με τεχνολογία... χιονοστιβάδας

Γιατί ένα παγωτό χάνει σιγά σιγά την κρεμώδη υφή του;

Γράφει ο ΘΑΝΑΣΣΗΣ ΓΕΝΤΙΜΗΣ Δημοσίευση 29/3/2012 | 00:10

Απολαύστε παγωτά με τεχνολογία... χιονοστιβάδας

Όσο πλησιάζουμε το καλοκαίρι τα ψυγεία των παγωτών αρχίζουν να γεμίζουν και να περιμένουν τους φίλους αυτής της γλυκιάς απόλαυσης. Όμως σκεφθήκατε ποτέ πως μπορεί ένα παγωτό να γίνει ακόμα καλύτερο; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν ένα τρόπο βελτίωσης με τη βοήθεια της φύσης. Συγκεκριμένα, η γνωστή ελβετική εταιρία Nestlé προσέφυγε στη βοήθεια ερευνητών που μελετούν… τις χιονοστιβάδες.

Κι όμως μια χιονοστιβάδα έχει ένα βασικό κοινό με ένα παγωμένο γλύκισμα: τους παγοκρυστάλλους. Το μέγεθος και το σχήμα τους είναι αυτό που κάνει το στρώμα του χιονιού να καταρρέει και ένα παγωτό να χάνει την πολυπόθητη κρεμώδη υφή του. Στο χιόνι η μελέτη των συγκεκριμένων μηχανισμών των παγοκρυστάλλων έχει προχωρήσει αρκετά. Η βιομηχανία του παγωτού όμως βρισκόταν μέχρι πρόσφατα σχεδόν σε απόλυτο επιστημονικό αδιέξοδο.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών για το Χιόνι και τις Χιονοστιβάδες του Davos έσπευσαν σε βοήθεια της Nestlé, μαζί με τον εξελιγμένο τομογράφο Ακτίνων Χ που διαθέτουν. Το εργαλείο αυτό επιτρέπει την εξέταση των κρυστάλλων του χιονιού απεικονίζοντας με ακρίβεια αυτές τις μικροσκοπικές δομές σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Έτσι από τον τομογράφο πέρασαν και δείγματα παγωτού σε διάφορα στάδια θερμοκρασίας.

Η ανάλυση των εικόνων, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Soft Matter», έδειξε ότι, καθώς το μέγεθος των παγοκρυστάλλων μεγαλώνει, κάποιοι από αυτούς ενώνονται αλλάζοντας την υφή του παγωτού. Τώρα πια απομένει να βρεθεί ο ακριβής μηχανισμός αυτής της μεγέθυνσής…

Όπως δήλωσε ο Δρ. Cedric Dubois, οι αλλαγές στη θερμοκρασία που σημειώνονται κατά τη μεταφορά και τη φύλαξη του παγωτού βοηθούν στην αλλοίωση των παγοκρυστάλλων. Συγκεκριμένα οι περισσότεροι οικιακοί καταψύκτες λειτουργούν στους -18 βαθμούς, αλλά η θερμοκρασία αυτή δεν είναι πάντα σταθερή. Μεταβάλλεται ελαφρά στη διάρκεια της ημέρας, κάνοντας κάποια τμήματα του παγωτού να λιώνουν και να ξαναπαγώνουν.

Κάπως έτσι το παγωτό που έμεινε στην κατάψυξη μερικές ημέρες χάνει την απαλή υφή του και τείνει να γίνει πιο σκληρό και «τραγανό» σε ορισμένα σημεία. Όπως σπεύδουν να διαβεβαιώσουν οι επιστήμονες, η αλλοίωση αφορά αποκλειστικά την υφή και δεν σημαίνει ότι το παγωτό σας είναι χαλασμένο και δεν πρέπει να καταναλώνεται.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ρόφημα που «ξυπνά» τον εγκέφαλο σε χρόνο μηδέν

Body+Mind 24.04.2025
Απόλαυση, υγεία και… πνευματική εγρήγορση σε μία μόνο κούπα

6 τροφές πλούσιες σε ασβέστιο ‑ εκτός του γάλακτος

Food 24.04.2025
Αυτές είναι οι τροφές πρωταθλητές στο ασβέστιο

Η Μαρία Μπεκατώρου φόρεσε τα top χρώματα της άνοιξης στη νέα της εμφάνιση

Style 24.04.2025
Η εκρηκτική Μαρία Μπεκατώρου ξέρει καλά πώς να κλέβει τις εντυπώσεις – κι αυτή τη φορά το έκανε πιο ανοιξιάτικα από ποτέ!

Τροφές που δεν πρέπει να τρώνε όσοι έχουν αρθρίτιδα

Food 24.04.2025
Κάνουν τα συμπτώματα χειρότερα

Το ιδανικό ύψος τακουνιού για να μην πονάει η μέση σου

Style Χτες
Το καλύτερο για τη σπονδυλική στήλη και τη μέση

6 απολαυστικά αρώματα που μυρίζουν σαν ολάνθιστος κήπος

Body+Mind Χτες
Ψέκασέ τα και νιώσε ένα πέπλο ανοιξιάτικης δροσιάς να σε κατακλύζει!

Η παραλία που δεν ήξερες πως υπάρχει – Εκεί που κάνουν διακοπές οι πιο διάσημοι του πλανήτη

Ταξίδια Χτες
Ένα γραφικό ψαροχώρι με ιστορία, πολυτέλεια και διακριτική γοητεία που λατρεύουν οι εκλεκτοί του κόσμου

5 εστιατόρια στην Αθήνα για «αποτοξίνωση» μετά τις κραιπάλες του Πάσχα

Eat + Drink Χτες
Η αποτοξίνωση δεν είναι μόδα - είναι self-care!

Αυτό το jacket φοράνε όλες οι fashionistas φέτος την άνοιξη

Style Προχτές
Το jacket που επιστρέφει με ανοιξιάτικη διάθεση – και απογειώνει κάθε outfit

Η Βάσια Κωσταρά έκανε statement εμφάνιση με το πιο αέρινο φόρεμα με ντεκολτέ από τη νέα της συλλογή

Style Προχτές
Η Βάσια Κωσταρά δεν σχεδιάζει απλώς μόδα – τη φοράει πρώτη και την απογειώνει!

Χοληστερίνη τέλος! Αυτές οι 6 τροφές τη «λιώνουν» πριν προλάβει να ανέβει!

Body+Mind Προχτές
Ξεχνάς τα χάπια και τις στερήσεις με 6 τροφές

6 tips για να καθαρίσετε την air fryer και να μοιάζει με καινούργια

Σπίτι 21.04.2025
Μια air fryer πλέον συναντάται όλο και πιο συχνά σε σπίτια