Κι όμως, το ποπ κορν είναι το υγιεινότερο σνακ!
Νέα μελέτη δείχνει ότι περιέχει ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες
Γράφει ο ΘΑΝΑΣΣΗΣ ΓΕΝΤΙΜΗΣ Δημοσίευση 11/4/2012 | 00:00

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ποπ κορν περιέχει περισσότερες ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες (συγκεκριμένα πολυφαινόλες) απ' ότι πολλά φρούτα και λαχανικά! Η ποσότητα πολυφαινολών στο ποπ κορν ήταν ως και 300mg ανά μερίδα σε σύγκριση με 114mg ανά μερίδα στο γλυκό καλαμπόκι και 160mg που είναι η μέση περιεκτικότητα των συγκεκριμένων αντιοξειδωτικών στα φρούτα…
Ο καθηγητής Joe Vinson αποδίδει τα συμπεράσματα της έρευνας στο γεγονός ότι τα φρούτα αλλά και τα λαχανικά περιέχουν 90% νερό, με αποτέλεσμα οι πολυφαινόλες να διαλύονται σε αυτό, ενώ στο ποπ κορν, το οποίο περιέχει μόλις 4% νερό, η συγκέντρωση πολυφαινολών είναι πολύ μεγαλύτερη. Οι επιστήμονες είδαν επίσης ότι οι το περίβλημα του σπόρου του καλαμποκιού (αυτό το κομμάτι που συνήθως σφηνώνει ανάμεσα στα δόντια ) περιέχει τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις πολυφαινολών και φυτικών ινών.
Εκτός από τις πολυφαινόλες, το ποπ κορν έχει και το πλεονέκτημα ότι αποτελείται κατά 100% από μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως. Συγκεκριμένα, μια μερίδα παρέχει περισσότερο από το 70% της ημερήσιας πρόσληψης δημητριακών ολικής αλέσεως, σύμφωνα με τον Joe Vinson (ενώ την ίδια στιγμή το μέσο άτομο καταναλώνει μόνο μισή μερίδα δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα).
Βέβαια χρειάζεται προσοχή, καθώς τα οφέλη του ποπ κορν ισχύουν όταν οι λευκές νιφάδες δεν περιέχουν πολύ βούτυρο και αλάτι. Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγουμε το ποπ κορν που ετοιμάζεται σε φούρνο μικροκυμάτων και να προτιμάμε το σπιτικό, που φτιάχνεται σε κατσαρόλα με λάδι. Ο Joe Vinson ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «περίπου το 43% του ποπ κορν του φούρνου μικροκυμάτων αποτελείται από λιπαρά σε σύγκριση με 28% εάν το μαγειρέψετε μόνοι σας με λάδι σε κατσαρόλα».
Η μελέτη έγινε από ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Scranton στην Πενσυλβάνια, η οποία παρουσιάστηκε στο φετινό συνέδριο του American Chemical Society. Οι ερευνητές καταλήγουν πάντως ότι η μελέτη τους δεν θα πρέπει να είναι δικαιολογία για να περιοριστεί η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία.