Όταν ο μπακλαβάς της Μαρίας Λόη μάγεψε τον Barack Obama
Η εμπειρία της γνωστής σεφ από την κουζίνα του Λευκού Οίκου
Γράφει ο ΘΑΝΑΣΣΗΣ ΓΕΝΤΙΜΗΣ Δημοσίευση 22/4/2012 | 00:00

Ο Λευκός Οίκος συνηθίζει να καλεί γνωστούς σεφ στο πλαίσιο εκδηλώσεων που φιλοξενεί. Απαρατήρητη πέρασε η πρόσκληση που απευθύνθηκε πριν από περίπου ένα μήνα στη σεφ Μαρία Λόη να μαγειρέψει για τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα η αφορμή ήταν ο εορτασμός της επετείου της 25ης Μαρτίου, όταν ο πρόεδρος Obama και ο αντιπρόεδρος Biden δεξιώθηκαν επιφανείς Έλληνες των Η.Π.Α. Η γνωστή Ελληνίδα σεφ μίλησε για την εμπειρία της…
Η Μαρία Λόη μαγείρεψε για πάνω από 300 άτομα μαζί με τους βοηθούς της και τους σεφ του Λευκού Οίκου και ετοίμασε 20 διαφορετικά πιάτα. Το μενού είχε φυσικά αρώματα και γεύσεις Ελλάδας.
Οι σεφ του Λευκού Οίκου την υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό, ενώ δεν αρνήθηκαν να της παρέχουν οποιοδήποτε ελληνικό προϊόν ζήτησε για να φτιάξει τα εδέσματά της. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Δεν ήταν καθόλου στριφνοί ή απόμακροι όπως περίμενα». Χρησιμοποιήθηκαν παραδοσιακά προϊόντα για να παρασκευαστούν μερικές γνωστές συνταγές όπως η σπανακόπιτα, ο μουσακάς και τα ντολμαδάκια.
Ο πρόεδρος των Η.Π.Α., ο οποίος έμεινε στην εκδήλωση για 40 λεπτά, εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα με τον μπακλαβά της Ελληνίδας σεφ, ο οποίος παρασκευάστηκε μάλιστα με μέλι από το μελίσσι του Λευκού Οίκου. Εκτός βέβαια από τον μπακλαβά, το μενού των γλυκών είχε και παραδοσιακή καρυδόπιτα και ρεβανί.
Η Μαρία Λόη διατηρεί εστιατόριο στο Upper West Side του Μανχάταν με την ονομασία «Loi», ενώ δήλωσε ότι εξεπλάγη από το γεγονός ότι η κουζίνα του Λευκού Οίκου είναι μικρότερη από εκείνη του εστιατορίου της!