Πως από τύχη εφευρέθηκαν φαγητά που τρώμε κάθε μέρα
Και στην μαγειρική μερικές φορές το λάθος αποτέλεσμα καταλήγει να είναι το σωστό
Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ Δημοσίευση 14/3/2017 | 00:00
Όπως σε πολλές άλλες περιπτώσεις εφευρέσεων, έτσι και στην μαγειρική μερικές φορές το λάθος αποτέλεσμα καταλήγει να είναι το σωστό!
Τρόφιμα και συνταγές που υπάρχουν στην καθημερινότητα μας, πρωτοφτιάχτηκαν με παράδοξο τρόπο και για τελείως διαφορετικό σκοπό.
Τσιπς
Το 1853 στη Σαρατόνγκα της Νέας Υόρκης, ένας πελάτης επέπληξε τον μάγειρα ενός εστιατορίου, ονόματι Τζορτζ Κραμ, ότι είχε κόψει πολύ χοντρές τις τηγανητές πατάτες. Τότε αυτός από αντίδραση τις ψιλόκοψε, φτιάχνοντας τα πρώτα τσιπς.
Μαγιονέζα
Το 1756 ο μάγειρας του Ρισελιέ ετοίμαζε το γεύμα στο λιμάνι του Μαχόν για να γιορτάσουν οι Γάλλοι τη νίκη κατά των βρετανών στη ναυμαχία της Μινόρκας (1756). Το γεύμα περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, σάλτσα από κρέμα και αυγά. Όταν ο σεφ συνειδητοποίησε ότι του τελείωσε η κρέμα, έβαλε αντί αυτής λάδι και την ονόμασε Μαχονέζ. Ήταν η πρώτη μαγιονέζα.
Κορν φλέικς
Ο αμερικανός Τζον Κέλογκ, διευθυντής ιατρικού κέντρου στο Μίτσιγκαν, επινόησε τα κορν-φλέικς για έναν ασθενή με χαλασμένα δόντια.
Σάντουις
Το σάντουιτς δεν ήταν εφεύρεση του λόρδου Σάντουιτς. Επινοήθηκε, όμως, για χάρη του, για να μη λερώνει τα χέρια του όταν έπαιζε χαρτιά και για να μπορεί να τρώει χωρίς να διακόπτει το παιγνίδι.