Ο νυσταγμένος οδηγός είναι το ίδιο επικίνδυνος με τον μεθυσμένο
Αποκαλυπτικά τα συμπεράσματα γαλλικής έρευνας
Γράφει ο ΘΑΝΑΣΣΗΣ ΓΕΝΤΙΜΗΣ Δημοσίευση 6/6/2012 | 00:00
Πολλές φορές υπερεκτιμούμε τις δυνάμεις και τις αντοχές μας, επιλέγοντας να οδηγήσουμε παρότι η σωματική κόπωση είναι πολύ έντονη. Η κατάσταση αυτή δεν είναι όμως τόσο ακίνδυνη όσο νομίζουμε, καθώς μελέτη που δημοσιεύτηκε υποστηρίζει ότι τόσο οι νυσταγμένοι όσο και οι μεθυσμένοι οδηγοί έχουν διπλάσιες πιθανότητες να προκαλέσουν τροχαίο σε σχέση με εκείνους που οδηγούσαν ξεκούραστοι και δεν είχαν πιει αλκοόλ...
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Nicholas Moore του Centre Hospitalo-Universitaire στο Μπορντό ανέλυσαν τις πληροφορίες από τις απαντήσεις 679 οδηγών που εισήχθησαν σε νοσοκομείο της νοτιοδυτικής Γαλλίας και παρέμειναν εκεί για πάνω από μια ημέρα εξαιτίας κάποιου σοβαρού ατυχήματος μεταξύ του 2007 και του 2009. Οι ερευνητές διασταύρωσαν τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι οδηγοί με τις εκθέσεις της αστυνομίας για να διακριβώσουν τι ενδεχομένως να συνέβαλε στο κάθε περιστατικό.
Στο ερωτηματολόγιο οι οδηγοί δήλωσαν τι φάρμακα λάμβαναν, τι χρήση αλκοόλ έκαναν και πόσο νύσταζαν πριν από το δυστύχημα, ενώ οι φάκελοι ασθενών παρείχαν πληροφορίες για τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα τους. Η πλειονότητα των τραυματισμένων οδηγών ήταν άνδρες κάτω των 55 ετών. Περισσότεροι από τους μισούς οδηγούσαν μοτοσικλέτα, σχεδόν το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αυτοκίνητο και το 10% ποδήλατο.
Η αστυνομία διαπίστωσε ότι 355 από τους 679 οδηγούς είχαν την ευθύνη για το ατύχημα στο οποίο ενεπλάκησαν. Με βάση αυτό, ο Nicholas Moore και οι συνεργάτες του κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επιβαρυντικοί παράγοντες για την πρόκληση τροχαίου είναι το αν οδηγεί κάποιος άνδρας μεταξύ 18 και 29 ετών, πίνει αλκοόλ ή νυστάζει.
Κλείνουμε με μερικές συμβουλές για την αποφυγή της κόπωσης και της υπνηλίας κατά την οδήγηση: Κοιμηθείτε καλά την προηγούμενη νύχτα. Αν παρόλα αυτά νυστάξετε την ώρα που οδηγείτε, ένα μισάωρο ύπνου είναι σε πολλές περιπτώσεις αποτελεσματικό για να μπορέσετε να συνεχίσετε το ταξίδι. Ο καφές προσφέρει μόνο μια βραχυπρόθεσμη βοήθεια, όμως χρειάζονται 30 λεπτά για να έχει αποτέλεσμα, το οποίο εξαφανίζεται σε λίγες ώρες. Μετά από 2ωρη οδήγηση, ένα μικρό διάλειμμα είναι απαραίτητο, ενώ όταν υπάρχει και άλλος οδηγός στο αυτοκίνητο, δώστε του τη θέση του οδηγού μόλις αισθανθείτε την παραμικρή κόπωση. Αποφύγετε το αλκοόλ, γιατί προκαλεί ακόμα πιο έντονη κόπωση και υπνηλία.
Μην εμπιστεύεστε τεχνάσματα, όπως το μάσημα τσίχλας, το άνοιγμα του παράθυρου, τη δροσιά του κλιματιστικού ή τη δυνατή μουσική. Δεν μπορούν να κρατήσουν σε εγρήγορση τον οδηγό για πολύ. Να μιλάτε με τους συνεπιβάτες, σας βοηθά να μείνετε ξύπνιος. Τέλος, πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αποφύγετε τα βαριά και δύσπεπτα γεύματα.