Οι αλλεργικές νόσοι αντιπροσωπεύουν μια πραγματική σύγχρονη μάστιγα, προσβάλλοντας περισσότερους από έναν στους πέντε κατοίκους, ειδικά στις κοινωνίες δυτικού τύπου - αντίστοιχα κάποια αλλεργία θα εμφανιστεί σε 1 στα 5 παιδάκια, γεγονός που δε συνέβαινε, σε τέτοιο τουλάχιστον βαθμό, στο παρελθόν.
Ο λόγος δεν είναι ακόμη αποσαφηνισμένος.
Οι αλλεργικές νόσοι που συνήθως απασχολούν και την παιδική ηλικία είναι, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, κυρίως η ατοπική δερματίτιδα, η τροφική αλλεργία, η αλλεργική ρινίτιδα και το άσθμα.
Η σειρά εμφάνισής τους αλλά και εξέλιξης παρουσιάζει αυτό που ονομάζουν "ατοπική πορεία". Τα συμπτώματα είναι καθημερινά αλλά όχι πάντα ξεκάθαρα και επηρεάζουν τόσο τη διάθεση όσο και τη επίδοση των παιδιών. Με μη ξεκαθαρισμένη συμπτωματολογία καθυστερείται και η διάγνωση.
Προσέξτε όμως- αν υπάρχει μια σοβαρή αντίδραση του οργανισμού όπως η αναφυλαξία ή κάποια συμπτώματα επιμένουν τότε εγείρεται η υποψία αλλεργικής νόσου. Οι γιατροί δεν μπορούν να προβλέψουν από πριν αν το παιδάκι σας θα αναπτύξει αλλεργία αλλά είναι σημαντικό να ξέρετε πως τα παιδιά που έχουν και τους δύο γονείς αλλεργικούς έχουν 75% πιθανότητα για ανάπτυξη αλλεργιών.
Σε αυτά που έχουν ένα γονιό αλλεργικό, η πιθανότητα φτάνει το 50% και φαίνεται ότι η επίδραση της μητέρας είναι σημαντικότερη σε αυτό τον τομέα. Για όλα τα υπόλοιπα ισχύει η πιθανότητα 20%.