E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Λαμπριάτικη μαγειρική της Μάνης

Παραδοσιακές Μανιάτικες συνταγές της γιαγιάς

Δημοσίευση 12/4/2017 | 00:13

Λαμπριάτικη μαγειρική της Μάνης

Δοκιμάστε αυτές τις νόστιμες συνταγές και ταξιδέψτε γευστικά στην πανέμορφη Μάνη!

Λαμπροκουλούρα

  • 450 γρ. φαρίνα
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 4 αυγά
  • 250 γρ. γλυκιά κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 2 στραγγιστά γιαούρτια
  • 2 ψιλοκομμένα φύλλα πράσινο κρεμμύδι
  • 1 κ.γλ. αλάτι – 1 κ.γλ. πιπέρι
  • Βούτυρο και αλεύρι για τη φόρμα

Εκτέλεση

Χτυπήστε το βούτυρο και βάλτε ένα ένα τα αυγά και το γιαούρτι, ενώ όταν το μίγμα γίνει λείο ρίξτε λίγο λίγο το αλεύρι.Έπειτα, το τυρί, τις πιπεριές και το αλατοπίπερο.

Αλείψτε μια στρογγυλή φόρμα με τρύπα στη μέση με βούτυρο και πασπαλίστε με αλευρι. Τινάζετε το περιττό αλεύρι και ρίχνετε το μίγμα στη φόρμα!

Ψήστε για 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς!

Κατσίκι με μάραθο, αγκινάρες και πατάτες

  • 1 μικρό κατσίκι 6-7 κιλά τεμαχισμένο
  • 10 άγριες αγκινάρες κομμένες σε τέταρτα
  • 3 κ. πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 4 λεμόνια, τον χυμό
  • 1 κιλό μάραθο
  • Αλάτι - πιπέρι - φρεσκοτριμμένη ρίγανη
  • 3 ποτήρια του νερού ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Απλώστε τη μισή ποσότητα μαράθου σε ένα μεγάλο ταψί και απλώστε επάνω το τεμαχισμένο κατσίκι καλά αλατοπιπερωμένο, πασπαλισμένο με ρίγανη, λάδι και λεμόνι. Γεμίστε με πατάτες και ακινάρες και ρίξτε λάδι και χυμό λεμονιού. Προσθέστε τον υπόλοιπο μάραθο! Αφήστε το να σιγοψηθεί για 3 ώρες περίπου.

Τυρόπιτα: Ξεσκέπαστη με φρέσκο τυρί και άνηθο

Για το χωριάτικο φύλλο

  • 300γρ. αλεύρι σκληρό ή σταρένιο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 3/4-1 φλιτζάνι χλιαρό νερό

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό τυρί φρέσκο (φέτα, μυζήθρα, ανθότυρο ή μίγμα), χοντροτριμμένο
  • 6 αβγά ελαφρώς χτυπημένα
  • 1/3 φλιτζανιού λάδι
  • 1 φλιτζάνι άνηθο ή μάραθο ή δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αφού βάλετε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι κάνετε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνετε αλάτι, το λάδι και το ξίδι, και προσθέστε λίγο λίγο το νερό. Ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά. Σε ένα μπολ ανακατεύετε όλα τα υλικά της γέμισης. Ετοιμάζετε για να ζεσταθεί ο φούρνος στους 180 βαθμούς, όσο φτιάχνετε το φύλλο! Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με τον πλάστη το φύλλο στο μέγεθος του ταψιού σας. Λαδώνετε το ταψί και στρώνετε μέσα το φύλλο, απλώνετε από πάνω τη γέμιση, βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε την πίτα για περίπου 1 ώρα.

Γαλόπιτα (ή γαλατόπιτα)

Υλικά (για παραλληλόγραμμο σκεύος περί τα 30×40 εκατ. ή στρογγυλό διαμέτρου 40 εκατ.)

  • 2 λίτρα γάλα
  • 2 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2-2,5 φλ. ζάχαρη (ανάλογα πόσο γλυκιά την θέλετε)
  • 1/2 πακέτο βούτυρο (125 γραμ.) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 6 αυγά
  • 2 βανίλιες (κουτάκια) ή ξύσμα από ένα στικ βανίλιας

Εκτέλεση

Ξεκινάτε βράζοντας το γάλα να ζεσταθεί μαζί με τις βανίλιες ή το ξύσμα.Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C. Προσθέτετε το βούτυρο, την ζάχαρη και το σιμιγδάλι. Ανακατεύετε συνέχεια και όταν το δείτε πως πήζει, αποσύρετε από την φωτιά και προσθέτετε τα αυγά χτυπημένα, ανακατεύοντας συνέχεια. Όταν το μίγμα ομογενοποιηθεί το αδειάζετε σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος και ψήνετε  στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά.

Info

Τα παλαιότερα χρόνια το Πάσχα στη Μάνη, κάθε μέρα είχε το φαγητό και τις συνήθειές της. Το Σάββατο μετά την Ανάσταση τσούγκριζαν τα κόκκινα αυγά, έκοβαν τη λαμπροκουλούρα, έτρωγαν φρέσκο τυρί,σαλάτα και έπιναν κρασί.

Το φαγητό του Σαββάτου περιελάμβανε κρέας, είτε συκωταριά τηγανητή ή μαγειρίτσα με μάραθο.

Το μεσημέρι του Πάσχα έτρωγαν τυρόπιτες και ελαφρά τροφή και το γιορτινό φαγητό το έτρωγαν το απόγευμα της Κυριακής, ή ακόμα και τη Δευτέρα σε κάποια χωριά της Δυτικής Μάνης. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το αμαρτωλό χωριό της Ελλάδας οπού οι άντρες ζούσαν με τη σύζυγο και την ερωμένη μαζί

Ταξίδια 29.01.2025
Η ιστορία μιας μικρής κοινωνίας που έζησε στα όρια της ανεκτικότητας προς το δίκαιο των ανθρώπων

Έτρωγαν χοτ ντογκ στην αρχαία Ρώμη;

Food 29.01.2025
Η ιστορία του πιο διάσημου σάντουιτς

Οι 2 απλές καθημερινές συνήθειες που βοηθάνε τον εγκέφαλό μας να παραμένει υγιής

Body+Mind 29.01.2025
Πολλοί τις αγνοούν, αλλά είναι σημαντικές!

Η γυναίκα που προτιμούσε τα σκυλιά από τους ανθρώπους ‑ Διέσωσε πάνω από 600 αδέσποτα

Pets 29.01.2025
Η «Camberley Kate» και η ζωή της ανάμεσα σε ουρές που κουνιούνται και γαβγίσματα αγάπης

Korean beauty: Τα καλύτερα προϊόντα που θα κάνουν την επιδερμίδα σου αγνώριστη

Body+Mind 29.01.2025
Όσες τα δοκιμάσαμε, τα λατρέψαμε αμέσως!

Η συνήθεια που σας χαρίζει χρόνια ζωής και μειώνει το άγχος

Body+Mind Χτες
Γιατί αξίζει μια θέση στη ζωή σας

Από παπούτσια ως τα νύχια: Αυτό το χρώμα είναι το νέο ανοιξιάτικο trend

Style Χτες
Ένα ρομαντικό, ουδέτερο χρώμα κάνει θραύση στις πασαρέλες και στη ντουλάπα μας

Τα πέη των ανδρών μεγαλώνουν επικίνδυνα: Πού οδηγεί η εξέλιξη και οι κίνδυνοι για τις γυναίκες

Body+Mind Χτες
Το μέλλον του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος: Από την εξέλιξη στα νανορομπότ

Το μικρό μυστικό που χαρίζει απίστευτο όγκο στα λεπτά μαλλιά σου

Body+Mind Χτες
Με αυτό το θαυματουργό προϊόν θα έχεις πάντα πλούσια γεμάτα όγκο μαλλιά!

10 υποαλλεργικές mascaras για εσένα που έχεις ευαίσθητα μάτια

Body+Mind Χτες
Είναι ιδανικές αν έχεις και αλλεργίες!

Το «σκοτεινό χωριό» της Ελλάδας ‑ Έχει 6 ώρες μέρα και 18 νύχτα

Ταξίδια Προχτές
Το απόμερο χωριό που το συνοδεύουν θρύλοι και ιστορίες

Τα 3 flat παπούτσια που θα φοράμε την άνοιξη

Style Προχτές
Ανακαλύψτε τις πιο κομψές και άνετες επιλογές για την ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σας