Crash test στην σούβλα: Αρνάκι ή κατσικάκι;
Θερμίδες, λιπαρά, γεύση και μυρωδιά στο μικροσκόπιο
Δημοσίευση 11/4/2017 | 16:38
Ανάμεσα στο αρνί και το κατσίκι, οι απόψεις των ειδικών διίστανται. Οι διατροφολόγοι ψηφίζουν κατσίκι, γιατί έχει λιγότερες θερμίδες και άρα είναι πιο λάιτ. Γι΄ αυτό και συνιστούν σε όσους προσέχουν τη γραμμή τους να το προτιμήσουν. Οι σεφ όμως υπογραμμίζουν πως το αρνί είναι παρεξηγημένο και επιμένουν πως είναι... πεντανόστιμο.
Η μάχη όμως πολλές φορές δεν μένει στους ειδικούς αλλά φτάνει και μέσα στις οικογένειες, με τις νοικοκυρές πολλές φορές να αναγκάζονται να καλύπτουν κάθε γούστο και με τα δυο κρέατα.
Η διατροφική τους αξία
Το αρνάκι περιέχει περίπου 210 θερμίδες ανά 100γρ. με τις πρωτεΐνες του να είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Διαθέτει όλα τα βασικά αμινοξέα, βιταμίνες Β3, Β6 και Β12 καθώς και υψηλές συγκεντρώσεις σε σελήνιο και ψευδάργυρο. Επίσης το συκώτι, τα νεφρά και γενικά τα εντόσθια του αρνιού δίνουν φωσφόρο, σίδηρο και βιταμίνη Α στον οργανισμό. Παρά την αυξημένη κατανάλωση που έχουμε στην Ελλάδα, πολλοί αποφεύγουν το κρέας του αρνιού εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά και χοληστερίνη. Εν τούτοις, αν καταναλώνεται σπάνια και με μέτρο μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου, ισορροπημένου διαιτολογίου. Παρηγορητικό είναι πάντως ότι μόνο το 35% από το λίπος του αρνιού είναι κορεσμένο, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στα πιο υγιεινά, μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά. Το άπαχο, ψαχνό κρέας του αρνιού περιέχει περίπου 80μg χοληστερίνης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο κοτόπουλο είναι 70μg. Επίσης, το αρνί έχει λιγότερο ενδομυϊκό λίπος με το περισσότερο να βρίσκεται στο εξωτερικό του μέρος. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν φάμε την πετσούλα του μπορούμε πολύ εύκολα να μειώσουμε κι άλλο τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερίνη.
Το κατσικάκι έχει πιο σκούρο και σφιχτό κρέας, όχι τόσο έντονη μυρωδιά και χρειάζεται περισσότερη ώρα ψήσιμο. Περιέχει αισθητά λιγότερες θερμίδες, περίπου 100-110γρ., χαμηλότερα λιπαρά και μόλις το 10% από αυτά είναι κορεσμένα. Η χοληστερίνη του είναι περίπου στα ίδια επίπεδα, φτάνει κοντά στα 75μg, περιέχει τις ίδιες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά αλλά μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου και καλίου από ό,τι το αρνί. Πάντως, αν συνδυάσετε το κρέας τους με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα ή βραστά λαχανικά μειώνετε την κακή χοληστερόλη, καθώς οι φυτικές ίνες εμποδίζουν την απορρόφησή της από τον οργανισμό.
Τι λένε οι άρχοντες της κουζίνας
Οι σεφ ναι μεν παραδέχονται πως το κατσίκι αποτελεί πιο διαιτητική επιλογή, αλλά υποστηρίζουν πως το αρνί είναι εξίσου νόστιμο- απλώς οι περισσότεροι παραμένουν κολλημένοι στις παραδοσιακές συνταγές και γι΄ αυτό δεν μπορούν να εκτιμήσουν τη γεύση του.
Το αρνί είναι εύγεστο, έχει περισσότερο κρέας από το κατσίκι και επιπλέον δεν έχει άσχημη οσμή- όπως αρκετοί υποστηρίζουν-, αρκεί να καθαριστεί προσεκτικά.
Το μυστικό είναι να αφαιρεθούν τα χοντρά κομμάτια λίπους, να καθαριστούν με μαχαίρι και να κοπούν τα οπίσθια του ζώου και να πεταχτούν εκείνα τα κομμάτια που έχουν αίμα, γλυκάδια και εντόσθια- διαφορετικά το αρνί πικρίζει.
Το σκόρδο και το κρασί είναι οι σύμμαχοι για ένα γευστικό πιάτο, όταν το αρνί μαγειρεύεται στην κατσαρόλα ή στον φούρνο. Από μυρωδικά, τόσο στο αρνί όσο και στο κατσίκι ταιριάζουν το θυμάρι, η ρίγανη και το δενδρολίβανο.
Η τιμή
Από 5,50 μέχρι 6 ευρώ κυμαίνεται συνήθως η τιμή του αρνιού, ενώ το κατσίκι πωλείται από 6 ως και 7 ευρώ.
Σε κάποιες περιπτώσεις οι τιμές είναι πολύ πιο υψηλές, ενώ συνήθως ακολουθούν καθοδική πορεία τις τελευταίες μέρες αν δεν υπάρχει ζήτηση.