Θέλετε να κρατήσετε την παράδοση αλλά δεν έχετε χρόνο; Kάντε το στα γρήγορα! Το Olive Magazine δίνει την πιο εύκολη εκδοχή της συνταγής για τσουρέκι!
Υλικά
325γρ. αλεύρι σκληρό
20γρ. μαγιά
90γρ. ζάχαρη
80γρ. βούτυρο αγελάδος
60ml γάλα
50ml νερό
ξύσμα από ½ πορτοκάλι
1 αβγό
2γρ. μαχλέπι
1½γρ. αλάτι
1½γρ. μαστίχα
1 πασχαλινό αβγό (κόκκινο)
1 αβγό ελαφρά χτυπημένο, για επάλειψη
Εκτέλεση
Βάζετε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ. Τρίβετε τη μαστίχα με τη ζάχαρη σε ένα γουδί ή με τον πλάστη.
Βάζετε τη μαστίχα, τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα υλικά σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνετε στους 30 βαθμούς και τα ρίχνετε στον κάδο του μίξερ με το αλεύρι. Χτυπάτε στη μεσαία ταχύτητα για 7 με 10 λεπτά, μέχρι το μίγμα να γυαλίσει και να ξεκολλάει από τον κάδο.
Βγάζετε τη ζύμη, τη σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνετε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
Έπειτα, χωρίζετε το ζυμάρι σε 2 κομμάτια και το ανοίγετε σε μακρόστενα μπαστούνια. Τα σκεπάζετε ξανά με πετσέτα και τα αφήνετε για 10 λεπτά να ξεκουραστούν.
Αφού ξεκουραστεί το ζυμάρι, τα ανοίγετε λίγο ακόμα και πλέκετε τα μπαστούνια σε πλεξούδα. Ενώνετε τις άκρες τις πλεξούδας για να γίνει στρογγυλό το τσουρέκι και το τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Τοποθετείτε στο κέντρο το πασχαλινό αβγό και το βάζετε σε ζεστό φούρνο στους 35 βαθμούς και το αφήνετε για περίπου 25 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. Τέλος, αλείφετε με αβγό και ψήνετε στο φούρνο στους 140 βαθμούς για 45-50 λεπτά.